LUPEM104 Musikerskap 2
Emneplan for studieåret 2024/2025
Innhold og oppbygning
Emnet tilbys ikke studieåret 2024/2025.
Som faglærer i musikk, må studenten beherske både hoved- og bi-instrumenter på et relevant nivå. Studenten vil i emnet arbeide med utvikling av egne ferdigheter som utøver og samtidig ha fokus på å bli lærer for andres utøving på hovedinstrument og i samspillaktiviteter.
Studentene skal gjennom deltakelse på festivalen "Småspill", arbeide med fasilitering av musikalske aktiviteter for elever i grunnskolen. Det vil være fokus på musikalske og didaktiske praksiser og emnet skal fremme studentens kompetanse i å utvikle didaktiske opplegg og formidlingsprosjekter i skoler og opplæringsarenaer. Sammenhengen mellom utøving, musikalsk samhandling, arrangering/komponering og didaktikk står sentralt.
Sentrale tema i emnet er:
- Hovedinstrument
- Musikkteknologi
- Samspill/kor
- Gehør, teori/arrangering og komponering
- Musikkhistorie
- Musikkdidaktikk
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskaper
Studenten
- har kunnskap om individuell tilpassing og differensiering i musisering
- har kunnskap om musikkhistoriske perspektiver med fokus på populærmusikk
- har kunnskap om utvalgte arrangerings- og komponeringsteknikker
- har kunnskap om metoder og instrumenter som er egnet for samspillaktiviteter
Ferdigheter
Studenten
- kan bruke hoved- og bi-instrumenter på en konstruktiv og relevant måte i formidling og undervisning, alene og i samspill med andre
- kan bruke stemmen på en hensiktsmessig måte i ulike ensemble- og undervisningssituasjoner
- kan arbeide med og reflektere over tekniske og kunstneriske problemstillinger på hovedinstrument, og med dette som utgangspunkt skape et selvstendig uttrykk
- kan skape, dokumentere og tilrettelegge musikk for ulike arenaer
- har grunnleggende ferdigheter i opptaksteknikk og DAW
Generell kompetanse
Studenten
- kan anvende ulike arbeidsmåter i forbindelse med utøvende aktiviteter, og vise evne til å ta initiativ i ulike sammenhenger der innøving og formidling av musikk er i fokus
- kan kommunisere om og reflektere rundt problemstillinger knyttet til musikk og musikalsk læring
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Undervisnings- og læringsformene i dette emnet er i stor grad knytt til praktisk undervisning der teori blir integrert gjennom undervisning og praktisk erfaring. Gruppearbeid og individuelt arbeid med fokus på studentaktive læringsformer inngår som en viktig del av emnet. Den enkelte student har ansvar både for egen og medstudenters læring, og det er derfor obligatorisk frammøte. Undervisning skjer på campus eller i digitale format dersom det undervises på tvers av campus. Studentene skal i løpet av semesteret delta på festivalen "Småspill".
Obligatorisk læringsaktivitet
Følgende obligatoriske læringsaktiviteter må være godkjente for at studenten kan framstille seg til eksamen:
- Det er obligatorisk deltakelse i seminar, ulike former for ferdighetstrening og arbeid i grupper. Fraværsgrense er 20%.
- Individuell oppgave i musikkteknologi
- Aktiv deltakelse på "Småspill". Studentene skal bidra med utøvende og eller didaktisk arbeid og reflektere rundt problemstillinger knyttet til musikk og musikalsk læring
- Skriftlig refleksjonsoppgave i didaktikk
Dersom en obligatorisk læringsaktivitet blir vurdert som ikke godkjent, skal det bli gitt skriftlig tilbakemelding om dette. Studenter som ikke får godkjent en eller flere læringsaktiviteter får tilbud om å rette opp feil og mangler (1 gang) eller gjennomføre alternativ læringsaktivitet gitt av faglærer. Datoen for nytt forsøk må være i gjeldende semester og innen gitte frister, men senest tre veker før eksamensperioden begynner.
Nærmere retningslinjer for læringsaktivitetene gis ved semesterstart.
Vurderingsform
- Del 1: Praktisk eksamen. Hovedinstrument. 30 minutter pr. student. Eksamen består av repertoar 10-15 min. og muntlig samtale inntil 15 min. Vekting: 70% av endelig karakter.
- Del 2: Individuell oppgave i musikkhistorie, arrangering og komponering (skriftlig oppgave og lydfil). Omfang: 1250-1500 ord. Vekting: 30% av endelig karakter.
Karakterskala: A-F, der F er ikke bestått.
Begge deler må være bestått for å få karakter i emnet. Ved ikke bestått på en av delene, kan den delen tas som utsatt/ny eksamen.
Det mulig å levere forbedret versjon av oppgaven (eksamen del 2) i påfølgende semester. Det er bare mulig å levere forbedret versjon med samme problemstilling en gang. Etter dette må det skrives helt ny oppgave.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt.
Mer om hjelpemidler