MAS225 LEAN
Emneplan for studieåret 2024/2025
Innhold og oppbygning
Emnets formål er å gi studentene forståelse av effektiviserings- og forbedringsmuligheter innad i en virksomhet og i en forsyningskjede. Sentralt står evnen til å forstå og se sammenhenger mellom de ulike interne delene i en virksomhet, enten det gjelder produkter, tjenester, informasjon eller personell, med sikte på kontinuerlige forbedringer. Gjennom teoretisk og praktisk problemforståelse vil studentene få trening i å vurdere utfordringer knyttet til endring og forbedring på ulike nivåer i virksomhetene.
Emnet forankrer ledelsestenkning i de to grunnverdiene: kontinuerlig forbedring og respekt for mennesker. Spenningsforholdet mellom effektiv flyt og effektiv ressursutnyttelse utfordrer utforming og fordeling av arbeidsoppgaver og arbeidsstasjoner, lokalisering, layout, lagerhold og lagerstyring, kvalitet og kontrollsystemer i alle typer virksomheter: vare- eller tjenesteproduksjon, i offentlig eller privat virksomhet. Prosessene må styres, planlegges og koordineres slik at de forankres i virksomhetenes overordnede strategier for forretningsutvikling, innovasjon og produkt- / tjenesteutvikling og informasjonssystemer. Enhver som berøres av virksomhetenes aktiviteter er omfattet av verdien «respekt for mennesker».
Faglig plattform vil bestå av litteratur innen Lean og forbedringsarbeid: TPS, JiT, Kaizen og visuell ledelse, prosessdesign, samt metoder og verktøy som kan anvendes i forbedringsarbeid.
Læringsutbytte
Studentene vil etter å ha gjennomført og bestått dette emnet ha tilegnet seg:
Kunnskaper:
- Kunne vurdere varierte framgangsmåter og hjelpemidler for kontinuerlig forbedring basert på respekt for mennesker
- Kunne vurdere flyteffektivitet vs. ressurseffektivitet og faktorer som påvirker disse i varierte prosesser
- Kunne vurdere anvendelse av sentrale begreper og teknikker for forbedring fra leder- til operatørnivå og forstå overordnede sammenhenger og kostnadseffekter.
Ferdigheter:
- Kunne anvende verktøy og modeller for planlegging og analyse av produksjonsutfordringer i praksis
- Kunne benytte og forklare relevante analyseteknikker for styring og forbedring av prosesser innen produksjon og tjenesteyting
- Kunne skrive, presentere og opponere i forbindelse med semesteroppgaver
Generell kompetanse:
- Kunne forklare og kjenne utfordringer innen flyt og forbedring av prosesser
- Ha grunnleggende kjennskap til utfordringer i forbedringsarbeid fra kartlegging av nå-situasjon til igangsetting og gjennomføring av forbedringsprosjekter.
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
Bestått alle fag fra første klasse
Undervisnings- og læringsformer
Klasseromsundervisning kombinert med gruppearbeid, bedriftsbesøk og eventuelt gjesteforelesninger. Ulike deler av fagstoffet konkretiseres gjennom caseoppgaver og ulike aktiviteter som f.eks. «Lommelyktspillet».
Studentene skriver en semesteroppgave i grupper hvor forbedringsarbeid diskuteres i en selvvalgt virksomhet med utgangspunkt i virksomhetens verdistrømmer. Undervisningsopplegget gjenspeiler semesteroppgavens struktur.
Tilbakemeldinger underveis blir gitt av fagansvarlig på utkast. Helhetlig første utkast kommenteres/presenteres av to og to grupper ut fra et strukturert opplegg for «Peer Evaluation». I tillegg mottar gruppene tilbakemeldinger fra emneansvarlig. På bakgrunn av tilbakemeldingene leveres en forbedret, endelig versjon.
Obligatorisk læringsaktivitet
Gruppebasert semesteroppgave. Semesteroppgaven skal være på min 10-15 sider med linjeavstand 1,5 (ca. 8000 ord). Alle er pliktig til å legge ved egne refleksjonsnotater om eget læringsutbytte.
Vurderingsform
Muntlig eksamen 20 minutter, 100 %
basert på innhold i emnet, semesteroppgavene og relevant faglitteratur.
Karakterskala A-F der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Ingen hjelpemidler tillatt
Mer om hjelpemidlerFaglig overlapping
- ØAL116 - Produksjonsleiing og prosessforbedring - Reduksjon: 7,5 studiepoeng
- MAS137 - Forbetringsleiing - Leanleiing - Reduksjon: 10 studiepoeng
- MAS227 - Operasjonell strategi, utføring & LEAN - Reduksjon: 10 studiepoeng
- ØAL118 - Operasjonell strategi og utføring - Reduksjon: 7,5 studiepoeng