MKUF501B Dramapedagogikk
Emneplan for studieåret 2025/2026
Innhold og oppbygning
Emnet skal gi en dypere forståelse av dramapedagogikk, og videreutvikle en grunnleggende basis for dramaundervisning og dramapedagogisk forskning.
Emnet er todelt:
- Gjennom praktiske demonstrasjoner, teoretiske leksjoner og selvstudium undersøker studentene sentrale utviklingstrekk innen dramapedagogikk. Teori og praksis fra både norsk og internasjonal fagekspertise blir dekket.
- Introduksjon til metodikken "Fra tekst til teater": hvordan lages forberedende workshoper og ev. etterarbeid til teaterforestillinger.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten
- har inngående kunnskap om sentrale begreper, trender og fagutvikling innen dramapedagogikken både internasjonalt og nasjonalt
- har inngående kunnskap om historiske og generelle utviklingstrekk innen dramapedagogikken både internasjonalt og nasjonalt
- har inngående kunnskap om dramapedagogikkens rolle i undervisning, utdanning, kunst, kultur og samfunn
- har inngående kunnskap om å utforske, diskutere og problematisere filosofiske, kunstfagdidaktiske tradisjoner i feltet
Ferdigheter
Studenten
- kan bruke dramapedagogiske metoder på ulike samfunnsområder
- kan reflektere kritisk og konstruktivt om fagområdets teori og praksis
- kan anvende drama som forskningsmetode
Generell kompetanse
Studenten
- kan planlegge, gjennomføre og analysere dramaundervisning på ulike samfunnsarenaer på grunnlag av fagteori
- kan gjøre greie for fagområdets uttrykksformer og kunstfagdidaktiske metoder på ulike samfunnsområder/samfunnsarenaer
- kan vurdere og kunne ta i bruk ulike dramapedagogiske arbeidsformer i sitt praktiske arbeid
Krav til forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen foregår gjennom workshop, forelesninger og seminarer. Studiet forutsetter aktiv deltaking i undervisning, selvstendige litteraturstudier og at studentene bidrar med egne workshop og seminarframlegg. Det forventes at studentene danner kollokviegrupper.
Obligatorisk læringsaktivitet
Følgende obligatoriske læringsaktiviteter må være godkjent av faglærer for å kunne fremstille seg til eksamen:
- Krav om aktiv deltakelse i 80 prosent av undervisningen.
- Obligatorisk læringsaktivitet 1 i par: Utvikle, gjennomføre og analysere et dramaforløp for en bestemt målgruppe. Studentene skal utvikle og gjennomføre innledningsfasen (ca. 1 time) til et prosessdrama for en tenkt målgruppe. Forløpet skal gjennomføres enten med målgruppen eller med andre studenter på masterstudiet.
- Obligatorisk læringsaktivitet 2 i gruppe: Utvikle, gjennomføre og analysere en workshop i «Fra tekst til teater» for en bestemt målgruppe. Studentene skal utvikle og gjennomføre innledningsfasen (ca. 1 time). Workshopen skal gjennomføres enten med målgruppen eller med andre studenter på masterstudiet.
Dersom en obligatorisk læringsaktivitet blir vurdert som ikke godkjent, skal det bli gitt skriftlig tilbakemelding om dette. Studenter som ikke får godkjent en eller flere læringsaktiviteter får tilbud om å rette opp feil og mangler (1 gang) eller gjennomføre alternativ læringsaktivitet gitt av faglærer. Datoen for nytt forsøk må være i gjeldende semester og innen gitte frister, men senest tre uker før eksamensperioden begynner.
Nærmere retningslinjer foreligger ved emnestart.
Vurderingsform
Individuell muntlig eksamen, ca. 20 min.
Studentene får utdelt et prosessdrama mandag kl. 09.00 i Wiseflow og de har tre dager til å forberede seg til eksamen. Torsdag gjennomføres den muntlige eksamen i Zoom. Kandidaten vil da trekke et tema (f.eks. konvensjoner, lærer-i-rolle, frame osv.) og med utgangspunkt i trukket tema skal kandidaten analysere prosessdramaet. Retningslinjer annonseres i Canvas senest tre uker før eksamen.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt. For mer informasjon om bruk av kunstig intelligens (KI) se Innlevering av heimeeksamen og oppgåver - Høgskulen på Vestlandet (hvl.no)
Mer om hjelpemidler