Hopp til innhald

KJE801 Ølbrygging

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

Kurset gir både teoretisk kunnskap og praktisk innføring i ølbrygging. Teoridelen vil fokusere på sentrale tema innen malting, mesking, koking og gjæring. Emnet tar for seg sentrale temaer fra kjemi og biokjemi, prosessteknologi og beregninger knyttet opp til bryggehusaktivitet.

Den praktiske delen går over to dager, hvor kursdeltakerne lærer å brygge sitt eget øl, helt fra mesking og fram til brygget er tappet på fat eller flaske.

Deltakerne får prøve ut forskjellige grunnleggende teknikker som kan brukes i hjemmebrygging. De får selv erfare hvordan de forskjellige teknikkene slår ut på smaken og utseende på det ferdige brygget.

Læringsutbytte

Ved fullført emne i ølbrygging skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten

  • kjenner til alle trinnene i ølbryggingsprosessen
  • kan beskrive hovedtrinnene for ølbryggingsprosessen, fra råstoffer til ferdig produkt
  • kan angi de viktigste kvalitetsparametrene for øl
  • kan beskrive hvilken funksjon humle, malt, gjær, vann og tilsetningsstoffer har for øl
  • har kunnskap om pH, salter, karbohydrater (monosakkarider, disakkarider og polysakkarider) og peptider (proteiner og enzymer).
  • har kunnskap om sentrale aromastoffer fra humle og Maillard-reaksjonen

Ferdigheter

Studenten

  • kan brygge sitt eget øl
  • kan utføre og tolke enkle kvalitetstester (ABV, IBU, EBC)
  • kan sette opp et passende meskeprogram (ett-stegs infusjonsmesking, flerstegs infusjonsmesking, splitt- og dobbeltmesking) for ulike malttyper
  • kan utføre fermentering med og uten trykk

Generell kompetanse

Studenten

  • har innsikt i et tradisjonell håndtverk og en viktig næring
  • har innsikt i forskriftsmessig håndteringen av kjemikalier på grunnlag av sikkerhetsdatablader og fra laboratorieerfaring

Krav til forkunnskaper

Opptakskrav til kurset er generell studiekompetanse

Undervisnings- og læringsformer

Fysiske og digitale forelesninger, oppgaveløsing hvor «Immediate feedback»-type benyttes, quiz med flervalgsspørsmål. Oppgaveløsningen vil skje både gruppe- og enkeltvis og vil støtte opp om studentaktiv læring på en interaktiv måte. Laboratoriearbeid inkludert overvåking av fermenteringsprosessen.

Obligatorisk læringsaktivitet

Et laboratoriekurs over to dager.

Deltakelse på laboratoriekurset må være godkjent for at du skal få lov til å ta hjemmeeksamen.

Vurderingsform

3 timers digital hjemmeeksamen.

Tid for eksamen blir opplyst på Studentweb.

Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.

Du kan velge om du vil gå opp til eksamen og få studiepoeng eller bare delta og få kursbevis.

Hjelpemidler ved eksamen

Alle hjelpemiddel er tillatt.

Mer om hjelpemidler