Hopp til innhald

FØS8132 Havbrukshistorie fra Norge til verden

Emneplan for studieåret 2024/2025

Innhold og oppbygning

Dette emnet gir en grundig gjennomgang av havbrukets historie, med særlig fokus på utviklingen i Norge og dens påvirkning på globalt nivå. Vi starter med å utforske de gamle metodene brukt i tidlige sivilisasjoner som Kina og Egypt, og sporer havbrukets utvikling gjennom flere nøkkelhistoriske perioder og regioner. Kurset omfatter en undersøkelse av antikkens praksiser, hvor vi ser på de tidligste formene for havbruk i sivilisasjoner som Kina, Egypt og Romerriket, og fortsetter med en gjennomgang av havbrukspraksis i middelalderens Europa, inkludert ekspansjonen i klostergårder. Vi analyserer også den industrielle revolusjonens innvirkning på fiskeoppdrett og begynnelsen på moderne teknikker, og går deretter over til en detaljert studie av den moderne æraen av havbruk, med et spesielt fokus på Norges rolle i lakseoppdrett og dens globale spredning.

Regionene som dekkes i kurset inkluderer Asia (med fokus på Kina og Japan), Middelhavsområdet, Nord-Europa (med vekt på Norge) og Nord-Amerika. Det komparative rammeverket omfatter tverrregionale sammenligninger, hvor vi sammenligner utviklingen av havbrukspraksiser i forskjellige geografiske regioner. Vi ser også på tidslige sammenligninger, der vi sammenligner og kontrasterer havbruksmetoder og deres innvirkninger på tvers av ulike historiske perioder. Et kontinuerlig fokus vil være på norsk havbruk, og hvordan det sammenlignes med globale praksiser. Kurset vil også benytte spesifikke case-studier for å fremheve både vellykkede og mislykkede havbrukspraksiser, og vil fremme kritisk tenkning gjennom interaktive diskusjoner og debatter.

Denne omfattende og komparative tilnærmingen sikrer at studentene får en dyp forståelse av havbrukets utvikling over tid og på tvers av forskjellige regioner, med et særlig fokus på Norges rolle i moderne havbrukspraksiser.

Læringsutbytte

Kunnskap:

Studenten vil

  • forstå den historiske utviklingen av havbruk, og spore dens røtter fra antikke praksiser til moderne industrielle metoder.
  • lære å effektivt sammenligne og kontrastere havbrukspraksiser på tvers av forskjellige tidsepoker og geografiske regioner. Denne ferdigheten er avgjørende for å forstå utviklingen av havbruk og for å trekke lærdom fra ulike globale erfaringer.
  • tilegne seg dyp kunnskap om utviklingen av havbruk i Norge, og forstå dets globale innvirkning og lederskap i bærekraftige praksiser.
  • oppnå en grundig forståelse av grunnleggende prinsipper i havbruk, inkludert ulike dyrkingsteknikker og arter.
  • forstå rollen politikk og regulering har i å forme havbrukspraksiser, både i Norge og globalt.
  • utforske miljøpåvirkningene av havbruk, og diskutere bærekraft, biologisk mangfold og etiske betraktninger.

Ferdigheter:

Studenten vil kunne

  • utvikle evnen til å analysere historiske data og trender i havbruk, forstå komplekse samspill mellom ulike faktorer (som miljømessige, teknologiske og sosioøkonomiske), og kritisk evaluere utfallene av forskjellige havbrukspraksiser.
  • analysere og sammenligne utviklingen av havbruk i ulike regioner verden over, og gjenkjenne de ulike tilnærmingene og deres utfall.
  • evaluere rollen teknologi har i å transformere havbruk, fra tradisjonelle verktøy til avanserte systemer.
  • identifisere fremvoksende trender og potensielle fremtidige utviklinger i havbruk, med tanke på teknologiske, miljømessige og markedsmessige påvirkninger.

Generelle kompetanser:

Studenten vil kunne

  • forbedre evnene til å gjennomføre grundig forskning, inkludert undersøkelsen av historiske dokumenter, vitenskapelige studier og samtidsrapporter. Dette innebærer også dyktig tolkning og syntese av ulike informasjonskilder.
  • bli utrustet med en dypere forståelse av hvordan kulturelle, miljømessige og politiske kontekster i ulike deler av verden har formet havbrukspraksiser. Dette utvider deres perspektiv og anerkjennelse av global mangfold.
  • utvikle problemløsnings ferdigheter ved å studere historiske case-studier og nåværende utfordringer i havbruk. De vil lære å identifisere problemer, vurdere ulike løsninger, og vurdere bærekraft og etiske implikasjoner i beslutningsprosesser.
  • få forståelsen av rollen politikk, regulering og etikk spiller i havbruk, utruster studentene med evnen til å navigere og bidra ansvarlig og etisk til dette feltet.
  • sette studenten i stand til å identifisere og analysere fremvoksende trender, og forberede dem på å forutse og tilpasse seg fremtidige utviklinger i havbruk.
  • utvikle et allsidig ferdighetssett som ikke bare er relevant for karrierer innen havbruk, men også nyttig i et bredt spekter av miljømessige, vitenskapelige og politikkrelaterte felt.

Krav til forkunnskaper

Ingen

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Undervisnings- og læringsformer

Samlinger i Ryfylke, forelesninger, selvstudium, diskusjoner, og oppgaver

Obligatorisk læringsaktivitet

En muntlig presentasjon i gruppe på 2 - 3 studenter og en skriftlig individuell innlevering

Vurderingsform

Individuell oppgave 100 %

Karakterskala A - F

Hjelpemidler ved eksamen

All fysiske trykte og skriftlige hjelpemidler er tillatt

Mer om hjelpemidler