VSFO804 Kunst- og kulturaktiviteter i SFO
Emneplan for studieåret 2024/2025
Innhold og oppbygning
Kunst- og kulturaktiviteter i SFO er en heldigital videreutdanning. Utdanningen gir kompetanse i å bruke aktiviteter og arbeidsmetoder fra estetiske fag som forming, musikk, dans og drama for og med barn. Sentralt i utdanningen står SFO’s verdigrunnlag, og emnet knytter seg særlig til rammeplanens delkapittel som handler om kultur og lek.
Du vil i studiet lære om verdien av kunst- og kulturaktiviteter og hvordan de knytter seg til sentrale begrep som skaperglede, inkludering, mangfold, trygghet, nysgjerrighet, trivsel, fellesskap og bærekraft.
Gjennom deling av erfaringer og refleksjoner fra egen praksis, vil deltakerne få tilgang på ideer, inspirasjon og ressurser. Ulike oppdrag mellom forelesningene legger opp til utprøving og videre refleksjon rundt tilrettelegging for kunst- og kulturaktivieter i SFO.
Du må ha studiekompetanse eller realkompetanse og være tilknyttet en SFO for å kunne gjennomføre studiet.
Læringsutbytte
Kunnskaper
Studenten:
- har grunnleggende innsikt i ulike estetiske uttrykks- og arbeidsformer
- har kunnskap om lek, samspill og formidling i kunstfaglig arbeid med barn
- har kunnskap om barns kroppslige og musiske være- og uttrykksmåter
Ferdigheter:
Studenten:
- kan reflektere over SFO sitt fysiske miljø og skape inne- og uterom som inviterer barn til medvirkning, skaperglede og lek
- kan ta bevisste valg i forhold til redskaper, teknikker og materialer og bruke disse i kunstfaglige aktiviteter
- kan planlegge, lede og evaluere kunst- og kulturfaglige aktiviteter med og for barn og medarbeidere
Generell kompetanse:
Studenten:
- kan legge til rette for kunstaktiviteter i tråd med SFOs verdigrunnlag
- kan reflektere faglig over praktiske og teoretiske problemstillinger knyttet til barns skaperglede og utforskertrang, samt egen rolle i slike aktiviteter
- kan legge til rette for inkluderende kunst- og kulturaktiviteter med og for barn som stimulerer deres naturlige nysgjerrighet og skapertrang
Anbefalte forkunnskaper
Ingen
Undervisnings- og læringsformer
All undervisning er nettbasert.
Emnet vil vektlegge ulike undervisnings- og læringsformer som erfaringsdeling, gruppearbeid, refleksjon, forelesning og gjennomføring av opplegg på egen arbeidsplass.
Obligatorisk læringsaktivitet
Godkjent obligatorisk oppmøte 80%
En obligatorisk læringsaktivitet knyttet til arbeid i egen SFO. Denne vil bestå av gjennomføring av flere arbeidsoppdrag, muntlig presentasjon for medstudenter, skriftlig dokumentasjon, refleksjon og evaluering.
De obligatoriske læringsaktivitetene må være levert/gjennomført til fastsatt frist, og vurderes som godkjent/ ikke godkjent.
Dersom en av læringsaktivitetene ikke blir godkjent, får studenten en (1) mulighet til ny innlevering/gjennomføring innenfor ordinært studieforløp i emnet. Nytt forsøk må være avviklet senest 3 uker før eksamen starter.
Vurderingsform
Individuell muntlig eksamen
Varighet: 20 minutter
Eksamen vurderes til bestått/ikke bestått.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemidler er tillatt
Mer om hjelpemidler