ØAO019 Organisasjon og ledelse 2
Emneplan for studieåret 2024/2025
Innhold og oppbygning
Organisasjon og ledelse 2 skal gi studentene fordypning i fagfeltet organisasjon og ledelse. Ulike teoritradisjoner og perspektiver innenfor organisasjons- og ledelsesteori som på forskjellige måter er med på å belyse organisasjons- og lederadferd står sentralt. Siktemålet er å gi studentene verktøy for helhetlige analyser av hvordan organisasjoner og lederadferd formes av samspillet mellom indre og ytre krefter og hvilke konsekvenser det har for etablering, utforming og endring av organisasjoner, samt lederrollen i ulike kontekster.
Kurset skal bidra til å gi studentene kunnskap om moderne organisasjoner som komplekse systemer både i privat og offentlig sektor, og hvordan ledere forventes å utøve aktivt lederskap innenfor skiftende rammer og forventninger som ofte krysser hverandre. En viktig utfordring er balansen mellom endring og innovasjon på den ene siden og stabilitet, kontinuitet og drift på den andre. Organisasjonsanalyser vil bli eksemplifisert på ulike nivå innenfor og mellom organisasjoner, og mellom organisasjon og samfunn. (Slik forstås organisasjoner som sammensatte fenomen som kan være flere ting på en gang og at organisasjoner påvirkes av institusjonelle omgivelser.)
Kurset skal også bidra til å styrke studentenes evne til å stille kritiske spørsmål og til å håndtere konkrete organisasjonsproblem.
Emnet bygger på innføringskurset i organisasjon og ledelse og skal gi bedre faglig grunnlag for fordypning og spesialisering, blant annet for arbeidet med bacheloroppgaven.
Læringsutbytte
Ved fullført kurs i Organisasjon og ledelse 2 skal studentene oppnå følgende kunnskaper, ferdigheter og generell kompetanse:
Kunnskaper:
- Har kunnskap om og innsikt i ulike tilnærminger og perspektiver på organisasjon og ledelse
- Forstår ulike teorier om organisasjonsadferd og ledelsesoppgaver i forskjellige kontekster
- Har kunnskap om endring og innovasjon i organisasjoner og deres effekter på ulike typer virksomheter
Ferdigheter:
- Kan anvende og analysere organisasjoner og lederadferd ut fra ulike perspektiver
- Er dyktig i å reflektere over dilemmaer og utfordringer ved organisering og utøvelse av ledelse i ulike kontekster
- Kan vurdere og forklare betydningen av endring og innovasjon for organisasjoners evne til overlevelse
Generell kompetanse:
- Kan planlegge og gjennomføre organisasjons- og ledelsesanalyser av ulike typer virksomheter, samt vurdere behov for endring og stabilitet på organisasjons- og ledelsesnivå
- Kan formidle en helhetsforståelse for endrings- og innovasjonsprosesser i organisasjoner
- Kan foreslå tiltak, bidra til kritisk vurdering av organiseringsprosesser, og effektivt samarbeide og kommunisere både skriftlig og muntlig
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
BØA112 eller tilsvarende emne
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformene vil variere mellom forelesninger og arbeid i studentgrupper ledet av studentene selv med veiledning fra faglærer.
Obligatorisk læringsaktivitet
En skriftlig innleveringsoppgave i grupper må være besvart før eksamen kan avlegges.
Vurderingsform
Individuell hjemmeeksamen over 2 dager. Bokstavkarakter. A-F, hvor F er stryk.
Innleveringen gjøres elektronisk via WISEflow og blir sendt gjennom plagiatkontroll. Utleveringstidspunkt, innleveringsfrist og nærmere retningslinjer vil bli kunngjort ved semesterstart.
Innlevering etter tidsfristen regnes som «ikke møtt». Ved gyldig legeerklæring kan det gis inntil 2 døgns utsettelse av innleveringsfristen. Ellers gjelder vanlige regler for sykemelding og ny-/utsatt prøve.
Hjelpemidler ved eksamen
Alle hjelpemiddel er tillatt
Mer om hjelpemidler