Opptakskrav og søknad
Opptakskrav
Lærerutdanning (grunnskole-/allmennlærer, faglærer, barnehage-/førskolelærer eller praktisk-pedagogisk utdanning). Du må være ansatt i en lærerstilling.
Kravet om bestått lærerutdanning kan fravikes dersom søkeren kun mangler faget det søkes på, for å få fullført sin lærerutdanning.
Hvis du søker dispensasjon fra opptakskravet, må det foreligge en bekreftelse fra tidligere studiested om at studiet du søker opptak til kan inngå i og føre til avsluttet lærerutdanning.
Hvem passer utdanningen for?
Målgruppen for studiet er lærere med mindre enn 30 studiepoeng i norsk i utdanningen.
Studiet er samlingsbasert. Et mål i studiet er også at du skal utvikle egne språkferdigheter, egen tekstkompetanse, egen formidlingsevne og egen digital kompetanse.
Norsk 1 5.-10. trinn består av to emner
- Emne 1: Litteratur- og tekstkunnskap, 15 studiepoeng (høst)
- Emne 2: Språk- og tekstkunnskap, 15 studiepoeng (vår)
I Emne 1 lærer du om tekstlesing, litteraturteori, litteraturdidaktikk og arbeid med den grunnleggende ferdigheten lesing. Et viktig perspektiv i emnet er hvordan du kan arbeide med et mangfold av tekster i klasserommet med utgangspunkt i Læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK20).
I Emne 2 lærer du om tema knyttet til arbeid med de grunnleggende ferdighetene skriving og muntlighet, som skrivedidaktikk, muntligdidaktikk, grammatikk, respons og vurdering og norsk som andrespråk. Emnet legger også vekt hvordan Læreplanverket for Kunnskapsløftet (LK20) kan bli integrert den norskfaglige undervisningen.
Praktisk informasjon
Undervisningsform
Nettbasert og samlingsbasert
Studiet er organisert som en kombinasjon av selvstudium, nettbasert arbeid og tre samlinger i hvert emne. Samlingene varer i to dager og er lagt til studiested Bergen. Undervisningsspråket er norsk.
Undervisningen på samlingene vil variere mellom lærerstyrt klasseromsundervisning og varierte, studentaktive læringsformer. Den praktiske erfaringen din blir trukket inn i emnet, og det er et mål at studiet skal tilføre skolen du underviser på, oppdatert faglig og didaktisk kompetanse.
Vi bruker læringsplattformen Canvas.
Samlingsdatoer
Høst 2023
- 24.-25. august
- 19.-20. oktober
- 23.-24. november
Vår 2024
- 18.-19. januar
- 14.-15. mars
- 18.-19. april
Vurderingsform
Vurderingsformer
- Emne 1: Hjemmeeksamen (7 dager). Målform: Bokmål
- Emne 2: Vurderingsmappe. Målform: Nynorsk
Informasjon om arbeidskrav finner du i emneplanene.
Pensum
Du får informasjon om pensum ved studiestart.