Folk går i en gate i York.

Religion, kultur og livstolkning

Forskergruppen «Religion og livstolkning» har som mål å sette søkelys på danning, religion og kulturmøter.

Forskergruppen «Religion, kultur og livstolking» har som mål å bidra til økt kunnskap om religion og etiske og filosofiske spørsmål i ulike kulturelle og sosiale kontekster, inkludert skole og barnehage. 

Gruppen er flerfaglig, sammensatt av forskerne med bakgrunn i religionsvitenskap, teologi, filosofi, etikk, idrettsfag, litteraturvitenskap og pedagogikk. I forskergruppen utforskes ulike temaer knyttet til religion, filosofi, etikk og estetikk i kultur og samfunn, og i relasjon til danning og utdanning i barnehage og skole.  

I forskergruppen pågår det flere ulike prosjekter, noen av dem er åpne for interesserte samarbeidspartnere som ønsker å bidra til prosjektutvikling. Ta kontakt med forskergruppens leder eller oppført kontaktperson for det aktuelle prosjektet ved interesse.

Forskningsprosjekt

Pågående forskningsprosjekt

Prosjekt: NeVa: Negotiating Values in Norwegian Teacher Education 
Kontaktperson: Professor Karina Hestad Skeie 
https://app.cristin.no/projects/show.jsf?id=2721181 

Prosjekt: Vold i kulturen 
Kontaktperson: Dosent Ove Ronny Olsen Sæle 

Prosjekt: Høytider og festmat i ulike religioner og livssyn (prosjekt under utvikling) 
Kontaktperson: Førsteamanuensis Yvonne Margaretha Wang 

Prosjekt: Religion, kunstig intelligens og undervisning (prosjekt under utvikling) 
Kontaktperson: Førsteamanuensis Inge Andersland 

 

Tidligere forskningsprosjekt

"Verdiforhandlinger i samtidskulturen" er et flerfaglig og tverrfaglig prosjekt i regi av forskergruppen Religion og livstolkning ved Høgskulen på Vestlandet. I lys av overordnede tema i Kunnskapsløftet 2020 (Fagfornyelsen), undersøker vi verdiforhandlinger i barnehage og skole - og i samfunnet for øvrig der barn og unge blir berørt. Vi vil også forske på verdiforhandlinger som foregår i lærerutdanningen. Forskerne er interesserte i religiøse, kulturelle, etiske og estetiske problemstillinger.

MicrosoftTeams-image (25).png

Les mer om prosjektet i Cristin

Publikasjoner

Publikasjoner

Sæle, O.R.O. og Grande, P.B. (Red.) (2025) Vold i kulturen – perspektiver på skole, idrett, religion, musikk, litteratur og kjønn. Fagbokforlaget (kommende publikasjon). 

Oppvekst og livstolkning. Flerfaglige blikk på barns og unges eksistens, fellesskap og fortellinger. Jon Vegard Hugaas og Åse Høyvoll Kallestad (red., 2020), Cappelen Damm. 

Utdrag fra publikasjon

Oppvekst og livstolkning. Flerfaglige blikk på barns og unges eksistens, fellesskap og fortellinger. Jon Vegard Hugaas og Åse Høyvoll Kallestad (red., 2020), Cappelen Damm

Hva betyr vennskap, og hvordan kan supporterkulturen gi mening til livet? Hva lærer elevene om miljø i etikkundervisningen, og hvilke tanker har en ung flyktningjente om Gud? Disse blant flere spørsmål blir stilt i antologien, som undersøker barns og unges livstolkning fra et flerfaglig perspektiv. På bakgrunn av fiktive fremstillinger, dialogmøter og fortellinger drøfter forskere fra idrettsfag, litteratur, KRLE og pedagogikk hvordan barn og unge forstår livet. Artiklene tar også for seg planverk og lærebøker og drøfter hvordan voksensamfunnet bidrar i barns og unges livstolkning.

Antologien forutsetter at barn og unge har en form for etisk tenkning når de reflekterer over egne livsvilkår. Den legger også til grunn at voksne som er del av barnas hverdag, har ansvar for å gi barna redskap til denne etiske tenkningen. Ved å ta på alvor de unges egne uttrykk for livstolkning går antologien i dialog med fagfornyelsens overordnede prinsipper om etisk og demokratisk bevissthet.

Oppvekst og livstolkning er en vitenskapelig antologi som er rettet mot både masterstudenter, lærere og forskere innenfor de aktuelle fagfeltene. Med eksempler hentet fra populærkultur og skjønnlitteratur vil artiklene være interessante også for et allment publikum.

Forskergruppen er tilknyttet programmet Språk, kommunikasjon og læring.

Forskergruppeleder

bilde av Mona Helen Farstad

Mona Helen Farstad

Førsteamanuensis

Medlemmer

Samarbeidspartnere