Hopp til innhald

ING2055 Signaler og systemer

Emneplan for studieåret 2017/2018

Innhold og oppbygning

Emnet gir en grunnleggende forståelse av lineære systemer, både tidskontinuerlige og tidsdiskrete. Dette er et essensielt verktøy for forståelse av fysiske systemer, samt ved behandling av all slags målesignaler. Dataverktøy (Matlab) benyttes aktivt underveis til å behandle signaler og analysere systemer.

Innhold: Grunnleggende begrepsapparat for tidsdiskrete og kontinuerlige signaler og systemer (inkl. linearitet, tidsinvarians, kausalitet og stabilitet), konvolusjon (folding), differanse- og differensialligninger, impulsrespons, transformer (Fourier-, Z- og Laplacetransform), frekvensplananalyse, overføringsfunksjoner og frekvensrespons.

Læringsutbytte

Kunnskap: Å forstå og gjøre rede for sammenheng mellom tidskontinuerlige og tidsdiskrete signaler og hvilken rolle tidsdiskret signalbehandling spiller i behandling av tidskontinuerlige signaler. Å resonere og fremføre argumenter knyttet til fagets sentrale begreper, i første rekke sammenhengen mellom inn- og ut- signal for lineære tidsinvariante systemer

Ferdigheter: Å bruke matematiske metoder, både i tidsdomenet og i transformdomenet, til beregning av inn-/ut-relasjoner for lineære tidsinvariente systemer. Å bruke Matlab til enkle signalbehandlingsoppgaver

Generell kompetanse: Etter å ha tatt dette emnet vil studenten ha etablert et fundament for forståelse av grunnleggende signal- og systemteori.

Krav til forkunnskaper

-

Anbefalte forkunnskaper

  ING1021 Rekker og funksjoner av flere variable
  ING1020 Analyse og Lineær Algebra

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og regneverksted/dataøvinger med bruk av MATLAB. Teoretiske regneøvinger. Obligatoriske arbeidskrav (som innlevering, laboratorieoppgaver, prosjektoppgaver og lignende) skal være godkjent av faglærer innen 3 uker før eksamensdato.

Obligatorisk læringsaktivitet

Ja (spesifiseres i undervisningsplanen ved semesterstart).

Vurderingsform

Skriftlig eksamen, 5 timer.

Gradert karakter A - E / F (stryk).

Hjelpemidler ved eksamen

Høgskolens kalkulator (Casio fx-82Es) blir utdelt under eksamen.

Mer om hjelpemidler