FHA912 Kostholdsarbeid i samfunnet
Emneplan for studieåret 2018/2019
Innhold og oppbygning
Dette er emne 9 i Bachelor i folkehelsearbeid med vekt på fysisk aktivitet og helsefremmende arbeid. Emnet skal gjennom temaforelesninger og prosjektarbeid gi innsikt og praktisk erfaring i anvendelse av teori, empiri og helsefremmende strategier med vekt på kosthold i befolkningen, inkludert prosjektplanlegging, implementering og evaluering av helsefremmende tiltak.
- Prinsipper og strategier for helsefremmende og forebyggende kostholdstiltak
- Planlegging, implementering og evaluering av helsefremmende kostholdstiltak
- Fortolkning og formidling av kostholdsinformasjon
- Sosialt entreprenørskap
- Sosiale og kulturelle barrierer i kostholdsarbeid
- Helsefremmende kostholdsarbeid for ulike målgrupper
- Kostholdsarbeid ved sosial markedsføring
- Globale kostholdsutfordringer og helsefremmende arbeid
- Kritisk lesing av vitenskapelige kostholdsrelaterte artikler og rapporter
- Tilnærming til målgrupper og arenaer for helsefremmende kostholdsarbeid
- Planlegge og gjennomføre et studentdrevet seminar hvor arbeidskrav 1 presenteres. Seminaret er et felles samarbeid med FHA812.
Læringsutbytte
Studenten ved avsluttet emne:
- kan gjøre rede for sentrale trekk ved prinsipper og strategier for implementering av helsefremmende kostholdstiltak
- har inngående kunnskap om hvordan kostholdet påvirkes av livsstil og miljø
- kan beskrive kostholdets betydning for helse og hvordan legge til rette for et helsefremmende kosthold til ulike målgrupper
- har inngående kunnskap om matens og måltidenes helsemessige, kulturelle og sosiale betydning samt kulturelle og sosiale barrierer i folkehelsearbeidet
- har kunnskap om hvordan tilnærme seg målgrupper og arenaer for helsefremmende kostholdstiltak
- har kunnskap om sosialt entreprenørskap som arbeidsform
- har kunnskap om helsekommunikasjon og påvirkning
- har kunnskap om sosial markedsføring i kostholdsarbeid
Studenten kan ved avsluttet emne:
- vise sammenhenger mellom kosthold og helse,
- tilnærme seg og jobbe med ulike målgrupper som er aktuelle for helsefremmende kostholdstiltak
- planlegge,gjennomføre og evaluere praktiske mat- eller måltidsopplegg for utvalgte grupper/arenaer med utgangspunkt i de eksisterende rammevilkårene
- formidle kostholdsinformasjon tilpasset ulike målgrupper
- bruke sosial markedsføring for å fremme et godt kosthold
- starte en bedrift med utgangspunkt i sosialt entreprenørskap
Studenten kan ved avsluttet emne:
- drøfte et faglig tema og faglige problemstillinger knyttet til kosthold og helsefremmende arbeid
- presentere faglige tema muntlig og skriftlig
- lese og kritisk vurdere vitenskapelige artikler og rapporter og vurdere holdbarheten i konklusjonene
- diskutere betydningen av kunnskapsbasert folkehelsearbeid
- diskutere yrkesetiske problemstillinger i folkehelsearbeidet
- planlegge og gjennomføre et seminar
Undervisnings- og læringsformer
Emnet er basert på en bred tilnærming til fagstoffet gjennom forelesninger, gruppeaktiviteter, praktisk utprøving, seminar, muntlige presentasjoner, ekskursjon, individuelt arbeid og selvstudium.
Materialpenger på kr 100,- per student betales ved semesterstart. Det forutsettes at studentene selv dekker kostnadene til ekskursjon.
Obligatorisk læringsaktivitet
Alle arbeidskrav må være godkjent før studenten får gå opp til eksamen.Deltakelse i minst 80 % av de praktiske leksjoner, seminarer og i ekskursjoner.
- Studentene skal i grupper starte en bedrift med kosthold i fokus med utgangspunkt i sosialt entreprenørskap. Det skal leveres en prosjektoppgave som beskriver prosess, resultat og evaluerer planlegging og gjennomføring av bedriften.
- Studentene skal individuelt eller i gruppe på inntil 3 studenter planlegge, gjennomføre og evaluere et undervisningsopplegg innen kosthold for en gitt målgruppe. Det skal leveres en skriftlig rapport som beskriver, diskuterer og evaluerer undervisningsopplegget.
Godkjent arbeidskrav er gyldig i tre semestre etter godkjenning.
Vurderingsform
Individuell hjemmeeksamen, 3 dager.
Tid for ut- og innlevering av eksamen blir opplyst på Studentweb og digitalt eksamenssystem.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Utsatt/ny eksamen gjennomføres som ordinær eksamen.