DRA308 TIU (teater i undervisningen)/Anvendt teater
Emneplan for studieåret 2025/2026
Innhold og oppbygning
Emnet ligger i vårsemesteret andre studieår, og setter hovedfokus på utvikling og gjennomføring av et TIU- (teater-i-undervisningen) program for en valgt målgruppe. Mye av arbeidet gjøres gruppevis. 25 timer praksis (turné i TIU-grupper i grunnskolen) inngår i emnet.
Som regel inngår en studietur på 5-7 dager til Budapest, Ungarn som en del av emnet for å gi varierte inntrykk og erfaringer. Studentene må selv dekke utgifter til ekskursjonen, og studentene må regne med ca. NOK 6500 for å dekke reise, opphold og aktiviteter. Alternativt program tilbys til studenter som ikke kan delta på ekskursjonen. Emnet inngår i Bachelor i drama og anvendt teater. Emnet er også åpent for internasjonale studenter.
Emnet har hovedfokus på sjangeren teater-i-undervisningen. Emnet gir også en generell innføring i feltet anvendt teater. Utvikling og gjennomføring av et TIU-program står sentralt. Kombinasjonen av kunstnerisk og pedagogisk arbeid er selve kjernen i dette emnet. Et viktig premiss er å arbeide kollektivt som gruppe i de skapende prosessene.
Læringsutbytte
Ved fullført emne skal studenten ha følgende totale læringsutbytte:
Kunnskap
Studenten
- har kunnskap om teoretiske begreper som Site, Centre, Gap
- har kunnskap om historisk utvikling av TIU
- har generell kunnskap om anvendt teater
Ferdigheter
Studenten
- kan anvende devising strategier
- kan utvikle TIU-manus
- kan fasilitere og impprovisere med deltakere i eget TIU-program
- kan finne fram til og gjøre bruk av lydspor og komposisjon i et TIU-program
- kan finne fram til tingenes betydning i et TIU-program
Generell kompetanse
Studenten
- er i stand til å utvikle og gjennomføre et TIU-program
Krav til forkunnskaper
Ingen
Anbefalte forkunnskaper
Kjennskap til dramapedagogiske metoder, konvensjoner og teknikker.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, workshops, oppgave-/journalskriving, turnépraksis i grunnskolen, veiledning og ekskursjon.
Obligatorisk læringsaktivitet
- Krav om 80% obligatorisk frammøte i undervisning og aktiv deltakelse fra studenten i praktiske timer (for eksempel workshops og gruppearbeid).
- Innlevering av skriftlig sammendrag + refleksjon rundt læringsutbytte fra å nærlese en valgt pensumtekst. Omfang ca. 1000 ord.
- Godkjent generalprøve av TIU-programmet
De obligatoriske læringsaktivitetene må være godkjent av emneansvarlig senest 2 uker før studenten kan framstille seg til eksamen. Dersom en obligatorisk læringsaktivitet blir vurdert som ikke godkjent, skal det bli gitt en begrunnelse for dette. Studenter som ikke får godkjent en obligatorisk læringsaktivitet vil, så langt det lar seg gjøre innen fastsatte frister, få ett nytt forsøk i inneværende semester.
Vurderingsform
- Del 1: Praktisk gruppeeksamen. Gruppen gjennomfører et TIU-program med og for målgruppen. Eksamenen er gjennomføringen av dette programmet. Skriftlig dokumentasjon knyttet til eksamen må være registrert på forhånd: A: Gruppens manuskript, B: Gruppens kollektive, ukentlige journal fra produksjonsperioden. Den skriftlige dokumentasjonen skal leveres over elektronisk plattform senest to virkedager før praktisk eksamen. Gruppen får samme karakter. Vekting 60 % av endelig karakter.
- Del 2: Individuell muntlig eksamen med utgangspunkt i emnets pensumlitteratur, 20 minutter. Individuell karakter. Vekting 40 % av endelig karakter.
Begge delene må være bestått for å få karakter i emnet. Ved ikke bestått på en av delene, kan den delen som ikke er bestått tas som ny eksamen.
Ved eventuelle uforutsette situasjoner kan studenten søke om å gå opp til den praktiske gruppeeksamen alene som et mono-TIU-program.
Karakterskala A-F, der F tilsvarer ikke bestått.
Utsatt/ny eksamen gjennomføres som individuell eksamen.
Hjelpemidler ved eksamen
Studentene står fritt til å bruke kostymer, rekvisitter, lys og lyd.
Mer om hjelpemidler