Mat og helse i grunnskulelærarutdanning 1.–7. trinn
Dette er et praktisk-estetisk profesjonsfag som forbereder deg til å undervise i mat- og helsefaget i grunnskolen. Du kan velge mat og helse som fag 1 eller som fag 4, og ikke minst som masterfag. Eksterne studenter kan også ta mat og helse som videreutdanning.
Emne inngår i grunnskolelærarutdanninga 1-7 og 5-10 og gir grunnlag for opptak i masterstudium i mat og helse i den femårige lærarutdanningen.
Det er stort behov for lærere med kompetanse i mat og helse i skolen. Mat og helse er et praktisk-estetiske fag som skal bidra til å utvikle forståelsen for sammenhengen mellom kosthold og helse. Mat og helse skal også stimulere til kreativitet, samarbeid og gjennomføringsevne.
Faget mat- og helse i grunnskolelærerutdannelsen (GLU) gir kompetanse innenfor de tre kjerneelementene helsefremmende matvaner, bærekraftige matvaner og forbruk, og mat og måltid som identitets- og kulturuttrykk.
Mat og helse er dessuten et av elevene sitt mest populære fag, der de opplever mestring og kan bygge gode relasjoner til andre elever og til lærere.
Arbeidsformer
I alle emnene i mat og helse er det en høy andel praktiske kjøkkenøkter. Det er også lagt inn ute-kjøkkenøkter og ekskursjoner i nærområdet. Det er stort fokus på undervisningsformer som er relevante for arbeid i skolen.
Mat og helse for GLU-studenter 1.-3. studieår (Bergen)
Vi samordner undervisning i GLU 1-7 og 5-10.
Mat og helse 1 kan du som er GLU student ta som fag 1 eller som fag 4. Fag 1 går i 1. og 4. semester. Fag 4 er samlingsbasert som Vestlandsklasse i 5. semester.
Dersom du har valgt mat og helse som fag 1, kan du velge fordypning i mat og helse, og ta Mat og helse 2 i 6. semester.
1.-3. studieår
- MGBMH101A Mat og helse 1, emne 1 - Innføring i skolefaget mat og helse
- MGBMH201A Mat og helse 1, emne 2 - Mat og helse som undervisningsfag i skolen
- MGBMH301A Mat og helse 2, emne 1 - Sosialt felleskap, kulturelt mangfold og bærekraft i mat og måltider
- MGBMH401 Mat og helse 2, emne 2 - Helsefremmende kosthold og forskningsarbeid
3. studieår høst (Vestlandsklasse)
Når emna er organisert som vestlandsklasse, er undervisningsformen samlingsbasert og nettstøttet. Det er to samlingar per emne i Bergen for studentar som held til i Bergen.
4. studieår
5. studieår
Master i mat og helse
Dersom du har Mat og helse 1 og 2, kan du ta master hos oss.
Som GLU-masterstudent i mat og helse vil du møte undervisere med høy faglig kompetanse innen både samfunnsfaglige og naturvitenskaplige områder. Fagmiljøet har en rekke pågående forskingsprosjekt som våre masterstudenter får tilbud om å delta i som medforsker. Studentene vil gjøre sitt masterarbeid på tema som er viktige for å utvikle undervisning og fremme folkehelse. Dette vil gi deg kompetanse som er relevant uansett hva som blir dine største undervisningsfag i skolen.
Om du som ekstern student ønsker å ta master i Mat og helse er det også bare å ta kontakt for å høre mer om mulighetene.
Pass på å velge et masterfag som du brenner for!
Mat og helse som ekstern student
Emnene i Mat og helse 2 er også åpent for eksterne studenter som enkeltemner i vårsemesteret (søknadsfrist 1. desember).
Velkommen som mat- og helsestudent ved HVL!
Du er hjertelig velkommen til å ta kontakt om det er noe du lurer på!
Kontaktinformasjon finner du i emneplanene.
Eller du kan kontakte FLK-studierettleiar@hvl.no