Tønner stablet bortover

Ølbrygging

Vidareutdanning på bachelornivå

I dette kurset fokuseres det på ølbryggingsprosessen, hvor råstoffene og bryggetrinnene blir gjennomgått i detalj før du til slutt tester ut teorien i praksis mens du brygger ditt eget øl. Enten du er en nysgjerrig hjemmebrygger eller du ønsker kompetansen for å satse større, er dette kurset for deg!

Bergen

Hopp til

    Søk studieplass

    Opptakskrav og søknad

    Opptakskrav

    Generell studiekompetanse eller Realkompetanse.

    Du må også ha to års arbeidserfaring (dokumentert med arbeidsattest).

    Trykk knappen «Søk studieplass» eller gå inn via søknadsweb. Velg rad for «Videreutdanning og halvårsstudium». Etterpå velger du fra listen «Videreutdanning høst 2024». Så velger du emnet/emnene du vil søke, trykk "legg til" og send søknad. 

    Om å søke opptak til HVL

    Hvorfor kurs i ølbrygging?

    Prosessen med å brygge øl er både et håndverk og en vitenskap. Ved å delta i vårt ølbryggingskurs vil du få en dypere forståelse av de biokjemiske og fysiske faktorene som er essensielle for å lage et godt brygg. Du vil lære alt fra grunnleggende til mer avanserte bryggeteknikker, få teoretisk kompetanse om selve bryggeprosessen, og få praktisk veiledning fra inspirerende undervisere.

    Jobber du eller drømmer du om å jobbe med øl? Med dette kurset kan du også dokumentere dine formelle ølbryggingskunnskaper og samtidig møte likesinnede og utvide ditt nettverk.

    Hva lærer du på kurset?

    Kurset gir både teoretisk kunnskap og praktisk innføring i ølbrygging.

    Teoridel

    I teoridelen fokuserer vi på sentrale tema innen malting, mesking, koking og gjæring.  Sentrale prinsipper fra kjemi og biokjemi, prosess­teknologi og beregninger er knyttet opp til brygghusaktivitet. I teoridelen av kurset vil du blant annet lære om:

    • beregning av tetthetspoeng, maltmengder, bryggehuseffektivitet, bitterhet og alkoholprosent
    • pH og salter
    • karbohydrater (monosakkarider, disakkarider og polysakkarider) og peptider (proteiner og enzymer)
    • ulike meskeprofiler (ett-stegs infusjonsmesking, flerstegs infusjonsmesking, splitt- og dobbeltmesking)
    • aromastoffer fra humle og Maillard-reaksjonen

    Praktisk del

    Den praktiske delen går over to dager, hvor du som er kursdeltaker lærer å brygge ditt eget øl, helt fra mesking og fram til brygget er tappet på fat eller flaske.

    Som deltaker får du prøve ut forskjellige grunnleggende teknikker som kan brukes i hjemmebrygging, og du får selv erfare hvordan de forskjellige teknikkene slår ut på smaken og utseende på det ferdige brygget. Her vil du blant annet få teste ut:

    • ulike profiler av flerstegs infusjonsmesking
    • fermentering med og uten trykk
    • karbonering ved bruk av sukker og karbondioksid

    Målgruppe

    Kurset holdes utenom ordinær arbeidstid og er åpent for alle, men vil være spesielt utformet for hjemmebryggere. Det er ingen krav til forkunnskaper, men det er en fordel å ha en grunnleggende interesse for øl.

    Foto: Jone Totland

    Praktisk informasjon

    Undervisningsform

    Kurset går over seks samlinger. Fire av samlingene skjer fysisk på HVLs campus Bergen på Kronstad, mens to samlinger vil være digitale.

    Samlinger

    Teoriundervisning:

    • Tirsdag 22. oktober - klokken 17:00–20:00
    • Torsdag 24. oktober - klokken 1700–2000

    Laboratoriekurs:

    • Lørdag 26. oktober - klokken 10:00–17:00
    • Tirsdag 5. november - klokken 17:00–21:00

    Digitale samlinger:

    • Tirsdag 29. oktober - klokken 17:00–20:00
    • Torsdag 31. oktober - klokken 17:00–20:00

    Eksamensform

    Du kan velge om du vil gå opp til eksamen og få studiepoeng eller bare delta og få kursbevis.

    Kurset gir 5 studiepoeng dersom du velger å ta eksamen.

    Det vil bli gitt kursmateriell til selvstudium både før, under og etter samlingene. Eksamen vil være basert på 80 timer selvstudium.

     

    Pensum

    Kursmateriell blir gjort tilgjengelig under kurset.

    Hvorfor ta mer utdanning?

    Et arbeidsliv i rask endring, er en viktig årsak til at mange skaffer seg mer faglig tyngde. Her deler vi noen flere fordeler, som etter- og videreutdanning kan gi:

    • Ny oppdatert faglig kunnskap.
    • Praktiske ferdigheter innenfor ditt nåværende fagområde, eller et helt nytt fagfelt.
    • Personlig utvikling.
    • Muligheter for nettverksbygging.
    • Et forhandlingskort i fremtidige lønnsforhandlinger.
    • Muligheter for opprykk i stillingskategori.
    • Muligheter for mer ansvar eller nye oppgaver på jobb.

    Andre interessante studietilbud

    Se oversikt over alle våre videreutdanninger og kurs