Opptakskrav og søknad
Opptakskrav
Generell studiekompetanse eller Realkompetanse.
Du må også ha to års arbeidserfaring (dokumentert med arbeidsattest).
Trykk knappen «Søk studieplass» eller gå inn via søknadsweb. Velg rad for «Videreutdanning og halvårsstudium». Etterpå velger du fra listen «Videreutdanning høst 2024». Så velger du emnet/emnene du vil søke, trykk "legg til" og send søknad.
Om å søke opptak til HVL
Hvorfor kurs i ølbrygging?
Prosessen med å brygge øl er både et håndverk og en vitenskap. Ved å delta i vårt ølbryggingskurs vil du få en dypere forståelse av de biokjemiske og fysiske faktorene som er essensielle for å lage et godt brygg. Du vil lære alt fra grunnleggende til mer avanserte bryggeteknikker, få teoretisk kompetanse om selve bryggeprosessen, og få praktisk veiledning fra inspirerende undervisere.
Jobber du eller drømmer du om å jobbe med øl? Med dette kurset kan du også dokumentere dine formelle ølbryggingskunnskaper og samtidig møte likesinnede og utvide ditt nettverk.
Hva lærer du på kurset?
Kurset gir både teoretisk kunnskap og praktisk innføring i ølbrygging.
Teoridel
I teoridelen fokuserer vi på sentrale tema innen malting, mesking, koking og gjæring. Sentrale prinsipper fra kjemi og biokjemi, prosessteknologi og beregninger er knyttet opp til brygghusaktivitet. I teoridelen av kurset vil du blant annet lære om:
- beregning av tetthetspoeng, maltmengder, bryggehuseffektivitet, bitterhet og alkoholprosent
- pH og salter
- karbohydrater (monosakkarider, disakkarider og polysakkarider) og peptider (proteiner og enzymer)
- ulike meskeprofiler (ett-stegs infusjonsmesking, flerstegs infusjonsmesking, splitt- og dobbeltmesking)
- aromastoffer fra humle og Maillard-reaksjonen
Praktisk del
Den praktiske delen går over to dager, hvor du som er kursdeltaker lærer å brygge ditt eget øl, helt fra mesking og fram til brygget er tappet på fat eller flaske.
Som deltaker får du prøve ut forskjellige grunnleggende teknikker som kan brukes i hjemmebrygging, og du får selv erfare hvordan de forskjellige teknikkene slår ut på smaken og utseende på det ferdige brygget. Her vil du blant annet få teste ut:
- ulike profiler av flerstegs infusjonsmesking
- fermentering med og uten trykk
- karbonering ved bruk av sukker og karbondioksid
Målgruppe
Kurset holdes utenom ordinær arbeidstid og er åpent for alle, men vil være spesielt utformet for hjemmebryggere. Det er ingen krav til forkunnskaper, men det er en fordel å ha en grunnleggende interesse for øl.
Foto: Jone Totland
Undervisningsform
Kurset går over seks samlinger. Fire av samlingene skjer fysisk på HVLs campus Bergen på Kronstad, mens to samlinger vil være digitale.
Samlinger
Teoriundervisning:
- Tirsdag 22. oktober - klokken 17:00–20:00
- Torsdag 24. oktober - klokken 1700–2000
Laboratoriekurs:
- Lørdag 26. oktober - klokken 10:00–17:00
- Tirsdag 5. november - klokken 17:00–21:00
Digitale samlinger:
- Tirsdag 29. oktober - klokken 17:00–20:00
- Torsdag 31. oktober - klokken 17:00–20:00
Eksamensform
Du kan velge om du vil gå opp til eksamen og få studiepoeng eller bare delta og få kursbevis.
Kurset gir 5 studiepoeng dersom du velger å ta eksamen.
Det vil bli gitt kursmateriell til selvstudium både før, under og etter samlingene. Eksamen vil være basert på 80 timer selvstudium.
Pensum
Kursmateriell blir gjort tilgjengelig under kurset.