Opptakskrav og søknad
Søknadskode i Samordna opptak
203927
Opptakskrav
Poenggrense ved forrige opptak
- Ordinær kvote 49,0
- Førstegangsvitnemål Alle kvalifiserte
Om å søke opptak til HVL
Hvorfor studere sosiologi?
Sosiologi er utdanningen for deg som er interessert i samfunnet og hvordan vi forholder oss til hverandre. En utdanning innen samfunnsvitenskap gir deg en bred forståelse av hvordan samfunnet henger sammen, noe som gjør at du kan jobbe nesten hvor som helst!
I en verden i stadig forandring og med mange utfordringer, er kompetanse innen sosiologi nyttig på flere områder og i samfunns- og næringsliv.
Du vil blant annet lære om hvordan endringer i samfunnet skaper nye livsvilkår og betingelser for familie- og vennskapsrelasjoner. Du vil også lære om sentrale sosiale og politiske institusjoner. I utdanningen vil du utforske sosiologiske teorier knyttet til tema som økende individualisering, økonomisk og kulturell globalisering, miljøkriser og digitalisering. Tema som handler om overgangsfasen fra barn til voksen, og utfordringene ungdommer møter, vil være sentrale temaer.
Du kan også ta et årsstudium i ungdomssosiologi. Hvis du trives, kan du fortsette på 2. året på bacheloren.
Hvem passer sosiologi for?
Denne utdanningen er for deg som har interesse for samfunnsfag og hvordan sosiale relasjoner og kulturell mening blir skapt. Sosiologi er midt i blinken for deg som er samfunnsengasjert og analytisk anlagt. Det blir også lagt vekt på ungdomssosiologiske perspektiv, og utdanningen vil derfor passe godt for deg som ønsker å jobbe med og for ungdom.
Hva kan du jobbe med?
- Gjennom studiet blir du god til å sammenfatte informasjon fra mange kilder, og å analysere dette sosiologisk. Denne kompetansen er etterspurt, og har stor verdi både i offentlig og privat arbeidsliv.
- Mange sosiologer jobber innen undervisning, i fagorganisasjoner, i media og i administrative stillinger der det trengs utgreiinger og saksbehandling.
- I stillinger med ansvar for planlegging og tilrettelegging av ulike tiltak for ungdom, vil du har gode kvalifikasjoner med denne utdanningen.
Hva lærer du om?
- sosiologiske begrep, teorier og analyser
- hvordan sosiologien kan brukes i arbeids- og organisasjonsliv
- sosiale relasjoner og mestring av overgangen fra barn til voksen
- hvordan familien, skolen, vennegjengen, nærmiljøet og internasjonale impulser kan forklare ulike valg og ulik mestring
- hvordan endringer i samfunnet skaper nye bilder av enkeltmennesker, familie og vennskap
- forskningsmetode, vitenskapsteori og filosofihistorie