Studenter som kommuniserer på tegnspråk

Norsk tegnspråk 1 | 1.-13. trinn | Kompetanse for kvalitet

Vidareutdanning på bachelornivå

Norsk tegnspråk 1 er en videreutdanning for deg som har kompetanse i tegnspråk. All undervisning foregår på tegnspråk. 

Bergen og Oslo

Søk studieplass Opnast i ny fane

Opptakskrav og søknad

Opptakskrav

Fullført lærerutdanning (grunnskole-/allmennlærer, faglærer, barnehage-/førskolelærer eller praktisk-pedagogisk utdanning). Du må være ansatt i en lærerstilling.

 Følgende tilleggskrav må være oppfylt:

  • Bestått opptaksprøve/intervju. Det vil gjennomføres et kort (digitalt) opptaksintervju av alle søkere.

Studietypenummer: 8676

Hvordan søke:

  • Logg inn i Søknadsweb
  • Velg opptak "Lærer, barnehagelærer og tolking."
  • Så velger du "Kompetanse for kvalitet høst 2025"
  • Velg studiet du vil søke på fra listen (se studietypenummer over).
  • Trykk på "Legg til" og "Send inn søknad"
  • Last opp dokumentasjon på at du dekker opptakskravet
  • Trykk "Neste" for å gjøre ferdig søknaden.

Viktig informasjon om søknad, frister og dokumentasjon

Meir om søknadsprosessen

Rangering:

Søkere som har fått innvilget frikjøpsordning fra Udir, prioriteres i opptaket

Rangering blir gjort på grunnlag av karakterer, og det blir gitt tilleggspoeng for høyere utdanning utover det som inngår i opptakskravet. 

Informasjon om utregning av poeng

Hvorfor studere Norsk tegnspråk 1?

Studiet vil gi deg fordypning i undervisning i og på norsk tegnspråk, med vekt på de særskilte kravene til didaktisk kompetanse for lærere, som underviser elever som har norsk tegnspråk i grunn- og videregående skole (1.-13. trinn).

Tegnspråk 2 | 1.-13. trinn har oppstart høsten 2025. HVL, NTNU og OsloMet samarbeider om organiseringen av studietilbudet. 

Hva lærer du?

I løpet av studiet skal du tilegne deg inngående kunnskap for å observere, forstå, analysere, vurdere og utvikle undervisning i og på tegnspråk, samt å utvikle kompetanse i ulike og aktuelle arbeids- og læringsformer i tegnspråkfaget - og andre fag som undervises på tegnspråk.

Studiet tilbys til lærere som er selvstendige språkbrukere i norsk tegnspråk, og tilbudet differensieres gjennom øvingsoppgaver og arbeidskrav som er tilpasset de trinn som studentene til daglig jobber med.

Målgruppe

Lærere ansatt i skolen, som har kompetanse i tegnspråk fra før. All undervisning foregår på tegnspråk.

Praktisk informasjon

Undervisningsform

Tilbudet er et samarbeid mellom fagmiljøene for tegnspråk og tolking ved HVL, NTNU og OsloMet. Studiet er et kombinert nett- og samlingsbasert tilbud, med to samlinger per semester.

Høstens samlinger vil foregå ved HVL og vårens samlinger vil foregå ved OsloMet. Studiet har også variert digital undervisning, oppfølging og egenaktivitet mellom samlingene.

Studiet er delt opp i to emner:

  • I emne 1, NTS805: «Norsk tegnspråk i samfunnet» vil du få inngående kunnskap om norsk tegnspråks plass og status i samfunnet, både sett i lys av språkets rolle i skole- og organisasjonshistorie, døves kultur og språkvitenskapelig anerkjennelse av norsk tegnspråk som fullverdig språk, og frem til faget Norsk tegnspråk sin plass og situasjon i dagens skole.
  • I emne 2, NTS806: «Norsk tegnspråk i læreplanverket og tegnspråklig undervisningspraksis» får du erfaring med analyse av- og arbeid med læreplaner for elever med tegnspråk og kunnskapsløftet LK20 generelt. Du tilegner deg kunnskap om grunnleggende ferdigheter i tegnspråk, om fagets kjerneelementer og om tverrfaglige temaer. Du vil arbeide med å se sammenheng mellom læreplaner, tilgang til språkmiljø, sosial læring og inkluderende læringsmiljø.

Du får kjennskap til progresjon, kjennetegn på måloppnåelse, vurdering, vurderingsordninger, samt utfordringer ved vurdering av elever med tegnspråk.

Du tilegner deg kunnskap om arbeidsmåter i faget, og om multimodal meningsdanning i interaksjon for å analysere og forstå tegnspråklig undervisningspraksis på ulike skolearenaer.

Du lærer å planlegge og gjennomføre undervisning i og på norsk tegnspråk med bruk av relevante digitale verktøy og arbeidsmåter, samt ferdigheter til å kritisk vurdere muligheter og begrensninger ved synkron nettundervisning i og på tegnspråk.

Samlinger og nettøkter

Høst 2025, NTS805
Fysisk samling HVL uke 37 og 48 (tre dager), ved Høgskulen på Vestlandet, studiested Bergen
mandag kl. 11:15 – 17:00
tirsdag kl. 8:15- 17:00
onsdag kl. 8:15 – 11:00


Vår 2026, NTS806
Fysisk samling OsloMet uke 4 og 19 (3 dager)
Digitale samlinger 8 onsdager kl 14-16:00

Anbefalt forkunnskap

Du må kunne tegnspråk, da all undervisning er på tegnspråk. 

Pensum

Du får informasjon om pensum ved studiestart. 

Eksamensform


Emne 1

Del 1: Oppgave. Formidling av fagkunnskap om "Norsk tegnspråk i samfunnet" til elever eller kolleger ved egen skole. Denne fremføres på tegnspråk og leveres som et filmopptak på 15-20 min.

Del 2: Oppgave. Refleksjonsoppgave knyttet til Del 1 (formidling på egen skole) leveres som et skriftlig dokument på 1500 ord.


Emne 2

Muntlig eksamen. Fremlegg på tegnspråk av en prosjektoppgave ved et fagseminar med sensorer og medstudenter tilstede. Presentasjonen skal ha en varighet på 15-20 minutter og med inntil 10 minutter til spørsmål i etterkant.

Stipendordning for lærere i skolen

Jobber du i skolen, kan du søke om vikar- eller stipendordning gjennom Utdanningsdirektoratet. Søknadsperioden er fra 1. februar til 1. mars. Les mer om tilretteleggingsmidler, vikar- og stipendordning fra Utdanningsdirektoratet på udir.no 

Du må sende to søknader i 2025:

En søknad til Utdanningsdirektoratet for finansiering, frist 1. mars.
En søknad til HVL for opptak på videreutdanningstilbudene våre, frist 15. april.
Søkere som har fått innvilget frikjøpsordning fra Udir, prioriteres i opptaket

 

 

Andre interessante studietilbud

To elevar i klasserommet

Ønsker du å styrke din kompetanse som lærer? Her er oversikten over Høgskulen på Vestlandet sine videreutdanninger innen ordningen «Kompetanse for kvalitet».

Se oversikt over alle våre videreutdanninger og kurs