
Kunnskapsdepartementet og BARNkunne sammen for forskning
Senter for barnehageforskning BARNkunne samlet sammen representanter fra Kunnskapsdepartementet (KD), Bergen kommune, designskolen i Kolding, styremedlemmer og flere andre aktører for å diskutere barnehageforskningens fremtid.
Møtet var koordinert av BARNkunne og brakte sammen seksjon for analyse og budsjett i KD sin barnehage- og grunnskoleavdeling, og forskningsmiljøer ved Høgskulen på Vestlandet.
Møte var godt planlagt med fokus på å koble sammen kunnskap, presentere forskningsresultater og vise hvordan BARNkunne kan påvirke politikkutforming i barnehagesektoren. Leder for BARNkunne Elin Eriksen Ødegaard introduserer; hva har vi oppnådd, hvor er vi på vei og hva vil det kunne bety.
Delegasjonen fra KD på 12 representanter ble ledet av utredningsleder Tove Mogstad Slinde og direktør Elisabeth Grøvan Ruud, fra Seksjon for analyse og prosjekt. De hadde som mål å lytte til BARNkunnes kunnskapsbidrag og var spesielt interessert i pågående arbeid og fremtidsplaner.
Som del av det innholdsrike programmet fikk BARNkunne blant annet delt tanker om tidsskriftet Nordisk barnehageforskning, talentutvikling, betydningen av overførbare ferdigheter for Ph.d.-kandidater gjennom forskerskolen NORBARN og EU-prosjektet DocTalent4EU.
Forskningen viser oss vei
BARNkunne har som målsetning å være en ledende aktør innen barnehageforskning, både nasjonalt og internasjonalt. Som strategien understreker skal forskningen fordype kunnskap av bevegelse, lek, utforskning, systemisk ledelse, samt pedagogisk innovasjon og samskaping.
I flere anledninger blir organisasjonsstruktur og prosjektporteføljen til senteret bermerket. Forskningen vår bærer frukter internasjonalt, og det har vært flere spennende møter det siste året som har styrket forskningssamarbeidet på tvers av sektorer og landegrenser, ifølge Ødegaard.
- Med Norges unike posisjon og politiske vilje kan vi drive frem innovative løsninger, mener Ødegaard.
Utfordringer og løsninger
I presentasjonen for KD fikk BARNkunne vist fram flere eksempler på internasjonal anerkjennelse som blant annet pris for beste artikkel, pris for beste utdanningsfilm Ocean Portrait og analyse av metodisk tilnærming i norske doktoravhandlinger innen barnehageforskningsfeltet.
BARNkunne sin årsrapport for 2024 viser en betydelig forskningsinnsats og samarbeid med ulike aktører. Rapporten fremhever forskningskvalitet, pedagogisk innovasjon og samskaping, med milepæler som prisvinnende publikasjoner, konferansebidrag og doktorgradsavhandlinger.
Sammen for de minste
Ett av prosjektene som ble presentert for KD er PRO-DIALOG. Dette er et tverrfaglig prosjekt hvor forskere fra flere fagområder skal evaluere en helt ny metode for å kunne forebygge mulige psykiske vansker hos barnehagebarn. Som partner til Helse Bergen skal BARNkunne, med støtte fra Norges forskningsråd, bidra med sin ekspertise i kvalitativ forskning.
Hensikten er å synliggjøre barnehagelærere og foreldre sine erfaringer i møte med standardiserte verktøy for tidlig avdekking av psykiske utfordringer hos barn. Disse erfaringene vil ligge til grunn for samskaping av nye praksiser som skal se på hvordan utviklingssamtalen blir gjennomført i barnehagene, og hva denne samtalen kan avdekke.
Førsteamanuensis ved BARNkunne Alicja R. Sadownik presenterer prosjektet PRO-Dialog. "Sammen for de minste" er et samarbeid med Bergen kommune med støtte fra helsedirektoratet til program for folkehelsearbeid i kommunene.
Forskerskolen Norbarn
Forskerskolen Norbarn er Norges første forskerskole på feltet, og har betydning langs fem hovedlinjer. Barnehagesektoren kan ha utydelige rom for å snakke om karriereutvikling. Målet med programmet i forskerskolen er blant annet å trene Ph.d-kandidatene til lederskap; i barnehagesektoren er dette høyst relevant. Som Ph.d.-stipendiater må de forstå sektoren de skal inn i og en doktorgrad gir verdifull kunnskap som er relevant, ikke bare for akademia, men også for andre deler av arbeidslivet.
- Vi jobber mye med å trene på ferdigheter som er viktige for å kunne forske, samt å bruke et språk for hva en forsker kan slik at både kandidaten selv og arbeidsgiver i og utenfor akademia ser verdien av forskning og forskningsferdigheter, sier Ødegaard.
Digitaliseringskompleksiteter
Det ble også diskutert temaer som digitalisering i barnehagesektoren, presentert ved stipendiat Karoline Jangård Selliseth som belyste utfordringer med app-bruk og belastning på ansatte. - Vi ser en større markedsretting i utviklingen hvor barnehagesektoren i større grad strekker seg langt for å møte foreldrene sine emosjonelle behov og rettigheter. Sentrale funn fra forskningen er at det oppstår en pedagogisk spenning mellom barneorienterte pedagoger og foreldrestyrte behov.
Stipendiat Maria Grindheim viser et eksempel på hvordan data fra forskning kan danne grunnlag for utviklingen av en bildebok. Boken Alex og det store treet er utviklet med tanke på dialogisk lesning og for å kunne styrke samtalen mellom voksne og barn om bevegelse, lek og utforskning.
Boken forteller på en spennende måte hvordan bevegelse, lek og utforskning skjer gjennom problemløsning i barnehagen. Barneboken er prøvd ut i en multikulturell barnehage som bruker Alex som en felles referanse for samtaler og aktiviteter. Initiativ som dette er mulig å gjennomføre fordi vi har et forskingssenter som gir rom for å utforske nye ting- ja, ta flere sjanser, sier Grindheim.
Dosent Øyvind Glosvik presenterer sammen med postdoktor Hege Fimreite EX-PED-LAB- prosjektet som jobber med pedagogisk innovasjon og forklarer systemisk ledelse. Hvordan blir det brukt som ledelsesbegrep og prosjektet ha utviklet en modell for samskapning mellom akademia og barnehagesektoren.
Stipendiat Ingrid Skarprud illustrerer utforskning på en engasjerende måte med en hyssingtråd. Hvordan utforsker vi materialer og kunstformer som barn versus som voksen?
Funn fra en nasjonal studie viser at kun 12 % av pedagogisk ledere rapporterer at de bruker kollektiv refleksjon ukentlig i barnehagen. Få rapporterer at de tar i bruk felles utforsking innen de estetiske fagområdene, som drama, forming og musikk, mens andelen som rapporterer at de bruker materialer og funn fra naturen utendørs, er høyere.
Professor Eivind Aadland presenterte Move-play-explore in early childhood education MoveEarly- prosjektet vektlegger bevegelse, lek og utforskning som sentrale element i tidlig barndom. MoveEarly er et stort tverrfaglig forsknings- og utviklingsprosjekt med mål om å utvikle og fremme en pedagogisk praksis i barnehagen. En multimetodisk intervensjonstudie er pågående og prosjektet vil bidra slik at resultatene fra studien får betydning for alle barn.
Rehearsing Teaching Professionally (ReTPro) prosjektet ble også presentert i samtale og dialog med prosjektleder Vigdis Vangsnes.
Nasjonalt prosjekt for lærerrekruttering presenterte status på arbeidet for KD. Prosjektleder Ingvild Brekke Myhre påpekte hvor stort omfanget av arbeidet er, og det store felles ansvaret ved å vise noen eksempler og status for rekruttering til lærerutdanningene- og yrkene.