Profesjonsrettet veilederutdanning for praksislærere i barnehage og skole (emne 1 og 2)

Er du praksislærer i barnehagen eller grunnskolen? Gjennom dette studiet utvikler du solid kunnskap og innsikt i denne rollen.

Vi har fortsatt noen ledige plasser til emne 1, med siste frist 20. september. Dette gjelder:

• Stord: praksislærer i grunnskole og barnehage
  • Bergen: praksislærer i barnehage

Opplysninger som må oppgis i søknaden:

• Hvilken skole eller barnehage jobber du ved
  • Om er du praksislærer i dag, eller ønsker å bli det

Videreutdanningen forutsetter at du er involvert i veiledning av praksisstudenter. Veilederpraksis vil være sentralt i samarbeid, diskusjoner og obligatoriske oppgaver i studiet. Kunnskapen du tilegner deg på kurset, har også overføringsverdi til andre områder enn veiledning av studenter.

Videreutdanningen består av to emner, som hvert er på 15 studiepoeng:

• Emne 1: du kan søke studieplass nå.
  • Emne 2: det vil bli åpnet for å søke studieplass høsten 2019, med søknadsfrist 15. november.

Deltakere som har gjennomført profesjonsrettet veilederutdanning for praksislærere i barnehage og/eller skole, emne 1 ved HVL, vil etter fullført emne 2 ha mulighet til å søke innpass for 30 studiepoeng i et relevant masterløp. Det er i så tilfelle institusjonen der masteren tilbys som skal avgjøre om en slik innpassing kan godkjennes eller ikke.

Deltakere som bygger emne 2 på tidligere emner ved HVL eller annen veilederutdanning, vil ikke ha mulighet til å søke innpass for 30 studiepoeng i noen master.

Arbeidskrav og timeplan

Timeplan for emne 1, høsten 2019:

• 1. oktober: Modul 1 åpner på Canvas, og vi har første samling på studiestedet
  • 4. november: Modul 2 åpner på Canvas
  • 5. november: Samling
  • 2. desember: Modul 3 åpner på Canvas
  • 3. desember: Samling

Tre arbeidskrav må være godkjent før du kan gå opp til eksamen. Eksamen er en skriftlig semesteroppgave, som leveres inn i slutten av januar.

Timeplan for emne 2, våren 2020:

• 6. januar: Modul 1 åpner på Canvas
  • 7. januar: Samling
  • 3. februar: Modul 2 åpner på Canvas
  • 4. februar: Samling
  • 2. mars: Modul 3 åpner på Canvas
  • 3. mars: Samling

Tre arbeidskrav må være godkjent før du kan gå opp til eksamen. Vurderingen er basert på et individuelt prosjekt basert på arbeidskravene i studiet, og en muntlig gruppeeksamen i slutten av april, med basis i videopptak/videologg av praksisveiledning.

Undervisningsmåter

Dette er et nett- og samlingsbasert deltidsstudium, der undervisningen består av nettbaserte læringsaktiviteter, samlinger, veiledningsøvelser og arbeid i grupper. I tillegg kommer nettbasert aktivitet organisert på tvers av barnehager/skoler, individuelt arbeid, nettmøter og selvstudier.

Der medfølger også ett arbeidskrav per modul; to av disse er skriftlige tekster på ca. 1500 ord. Alle arbeidskrav må være godkjent for at kandidaten kan gå opp til eksamen.

Eksamen er en skriftlig semesteroppgave.

Du må selv dekke utgifter til semesteravgift og litteratur, og gjøre individuell avtale med arbeidsgiver ved eventuelt behov for vikar. Arbeidsgivers regelverk for støtte til videreutdanning følges.