Profileringsdokument i opprykkssøknader | modul 2

Førstelektorprogrammet | modul 2

Å skrive fram et profileringsdokument innebærer kunnskapsutvikling i samarbeid med fagfeller og kolleger. Gjennom modulen vil det derfor bli lagt til rette for at du møter andres forståelser, samtidig som du utvikler dine egne forståelser. I modulen legger vi til rette for utforming av eget profileringsdokument i samarbeid med andre som skriver opprykksøkand.

Hopp til

    Opptakskrav og søknad

    Opptakskrav

    Arbeider med opprykkssøknad til førstelektor eller dosent

    Om å søke opptak til HVL

    Førstelektor- og dosentløpet er karriereveier for ansatte ved HVL, som bygger på et omfattende forsknings- og/eller utviklingsarbeid rettet mot profesjons- og yrkesfelt, og/eller omfattende pedagogisk utviklingsarbeid.

    Med denne  modulen ønsker vi å samarbeide med søkere og veiledere for å skape forståelse for hvordan vi kan tolke forskriften og skrive fram et profileringsdokument. (Forskriften stiller litt ulike krav til en dosent søknad og en førstelektorsøknad, noe modulen tar høyde for). Modulen inngår i en pilotering av HVL sine veieldere for opprykk til førstelektor og dosent, og vi inviterer derfor både søkere og deres veiledere til å være med i videre utvikling.

    Utøverkunnskap er sentralt i HVL strategiske arbeid med førstelektor- og dosentlinjen og viser til en dokumentert og reflektert praksis. Denne reflekterte praksisen skal forstås og begrunnes i lys av relevant vitenskapsteori, kunnskapsfelt, pedagogisk ståsted, og hva dette betyr for undervisning og utvikling av profesjonsfelter.

    Førstelektor: Profildokumentet skal inneholde læringshistorie og pedagogisk ståsted. Du skal dokumentere enten omfattende FoU arbeid som i kvalitet og omfang tilsvarer arbeidsmengde og nivå for en doktorgradsavhanding, eller omfattende kunstnerisk utviklingsarbeid som i kvalitet og omfang tilsvarer arbeidsmengde og nivå for en doktorgradsavhandling. I tillegg skal profildokumentet vise fram dine spesielle kvalifikasjoner innenfor undervisning og annen pedagogisk virksomhet, samt dokumentert relevant praktisk pedagogisk komeptanse.

    Dosent: Det grunnleggende kravet for å kunne tilkjennes dosentkompetanse er omfattende forsknings- og utviklingsarbeid på høyt nivå rettet mot utdannings- og/eller profesjonsfeltet. I profileringsdokumentet skal søker vise til profesjons- og/eller undervisningsrettet forsknings- og/eller utviklingsarbeid, med høy kvalitet, som faller innenfor og har relevans for fagområdet. Dette/disse arbeide(r) bør vise progresjon. Søker skal vise til ledelse, samarbeide, utvikling og håndtering av komplekse utdannings- og/eller profesjonsfelt på en systematisk måte over tid. Det skal også vises til høy kvalitet relevans for fagområdet som reflekterer søkerens orientering og fortrolighet med fagfeltet.

    Modulen henger tett sammen med modulen «Akademisk CV og dokumentasjon i opprykkssøknader». For å få et helhetlig bilde av krav til opprykksøknaden anbefaler vi at du deltar på begge modulene.

    Nøkkelbegreper

    • Opprykksøkand
    • Profileringsdokument
    • Utøverkunnskap
    • Læringshistorie
    • Pedagogisk grunnsyn
    • Profesjonskunnskap

    Organisering av modulen

    Totalt tre digitale møter. Første digitale møte er innføring i kriterier og fremgangsmåter i utviking av profileringsdokumnet. Andre og tredje digitale møte er presentasjon og utvikling av dokument sammen med kolleger i samme situasjon.

    Læringsplattform: ZOOM

    Sted: ZOOM

    Dato: 06.03.2024 (09.15–12.00), møte 2 og 3 avtales i arbeidsgrupper

    Læringsutbyttebeskrivelse

    Kunnskaper

    tilegner seg kunnskap om kriterier og fremgangsmåter i arbeid med opprykksøknad til førstelektor og dosent.
    forstår formålet med profileringsdokumentet i opprykkssøknaden

    Ferdigheter

    Kan utforme profileringsdokument på hensiktsmesig måte i forhold til egen erfaring og profil

    Generell kompetanse

    kan anvende utøverkunnskap i utforming av eget profileringsdokument
    kan samarbeide med kollegier i utvikling egen og hverandres profileringsdokument

    Læringsaktiviteter

    Modulen består av tre digitale møter

    • I det første møte (3 timer) diskuteres kriterier og fremgangsmåter i utviking av profileringsdokumnet. Hvordan skape en Vi god struktur i arbeidet med profileringsdokument som del av oppsrykksøknader ved HVL?

    • I det andre møte skal dere diskutere deres arbeid med utøverkunnskap i læringshistorier og hvordan de kan inngå i utvikling av profileringsdokumentet i opprykksøkanden.

    • I det tredje og siste møte skal dere dele og diskutere hverandres arbeid med søknadene og vurdere veien videre mot å skrive et ferdig profileringsdokument.

    Vurdering

    Sluttvurdering baseres på deltagernes fremstilling av ramme for ferdistilling av profileringsdokumentet som del av opprykksøknaden.

    Gi tilbakemeldinger på hverandre sine akademiske CV er og matriser mellom møte 1.2 og 2-3.

    Forskrifter

    Retningslinjer

    Relevant litteratur

    Carl Christian Bachke og Mads Hermansen (red.): Å satse på dosenter. Et utviklingsarbeid. Cappelen Damm. Oslo 2022. 323 s.

    Eriksen, S, Hakel, K, Nordkvelle Y.T. (2023): Kvalifisering til førstelektor. - en analyse av søkeres og komiteers forståelse og praktisering av opprykkskriteriene, Oppdragsrapport nr. 14 - 2023

    Engelsen, Knut Steinar., Moser, Thomas, Wittek, Line (2013). På nivå og omfang med …» Førstekvalifisering gjennom førstelektorløp – en analyse basert på erfaringer fra lærerutdanningene. Uniped (Lillehammer), 36, 109-124.

    Gerd Bjørke, Harald Jarning og Olav Eikeland (red.): Ny praksis – ny kunnskap: Om utviklingsarbeid som sjanger. ABM Media. Oslo 2013. 431 s. 

    Høivik, Helge (red.): Faglig forfatterskap – Kvalifisere for opprykk. Utvikle og ta i bruk digitale læreverk med KI-støtte for omvendt klasserom som del av kvalifiserings-arbeidet. Revidert utgave 2023 med nytt stoff om generativ KI, H5P og redaksjonelt

    Anne Lyberg og Betty-Ann Solvoll: PEKH – Pedagogisk kompetansehevingsprogram. Pekefinger eller retningsviser mot førstelektorkompetanse. Rapport 3, 2005. Tønsberg. Høgskolen i Vestfold, 2005. 25 s.

    Et eksempel på et fulltekstvedlegg (kategori 2) i form av HVL notat: Halland, & Winje. (2021). Fra praksisfellesskap til et profesjonelt læringsfellesskap - Kunnskapsutvikling i et sosiokulturelt perspektiv. Høgskulen på Vestlandet. https://hdl.handle.net/11250/2835923