Hvorfor studere tingenes internett og smarte byer?
Mulighetene for innsamling og behandling av data har økt eksponentielt de siste årene. Noe som har ført til at utvikling av tjenester og effektivisering av prosesser har økt tilsvarende. Men data i seg selv har ingen verdi uten at de blir brukt.
En smart by kan beskrives som en by som tiltrekker seg, lærer og lytter til mennesker, og som gjør livet bedre for sine innbyggere. Smarte byer bruker digitale teknologier for bli en bedre plass å bo. I denne sammenheng blir data fra ulike kilder utviklet og integrert med den hensikt å effektivisere blant annet energiforbruk og kollektiv transport.
Hva lærer du?
I denne videreutdanningen lærer du blant annet om hvordan ulike systemer og enheter jobber sammen, hvilken rolle internett spiller, og hva en digital tvilling er. Du lærer også å kartlegge og planlegge datastrømmer, samarbeid mellom virksomheter og datasikkerhet.
Emneplan for våren 2025 blir publisert i løpet av høsten 2024. Tidligere emneplan for emnet DKR004 finner du her.
Målgruppe
Emnet passer for deg som jobber med innovasjon- og digitaliseringsprosesser med vekt på en mer bærekraftig utvikling, gjerne som leder, eller er teknisk administrativ ansatt i avfall- og gjenvinningsbransjen.
Emnet kan også passe for deg som har en annen stilling i bransjen, eller som jobber med gjenvinning og bærekraft i andre bransjer, for eksempel i byggebransjen.
Undervisningsform
Det vil være noen digitale samlinger i sanntid, der du vil møte både foreleser og medstudenter. I tillegg vil du ha tilgang til forhåndsinnspilte videoer med presentasjon av fagstoff i læringsplatformen Canvas, som du kan se på når det passer deg.
Samlingsdatoer
Det vil være fem digitale samlinger á to timer i sanntid, følgende onsdager fra kl. 18.00-20:00
- 26.02.2025
- 05.03.2025
- 19.03.2025
- 02.04.2025
- 23.04.2025
Eksamen eller kursbevis
Emnet har avsluttende eksamen. Hvis du ikke ønsker å ta eksamen, kan du få kursbevis for fullført kurs, om du får godkjent obligatorisk læringsaktivitet.
Bakgrunn
Dette emnet inngår i en kurspakke, som er uviklet i et samarbeid mellom Høgskulen på Vestlandet, Universitetet i Bergen, BIR (Bergensområdets interkommunale renovasjonsselskap), Avfall Norge, RfD (Renovasjonsselskapet for Drammen). Kursene er finansiert fra HK-dir via Bransjeprogrammet for avfall- og gjennvinning.