Lærerstudent som hjelper en elev.

Grunnskolelærerutdanning 5.-10. trinn | Sogndal

Master

Bli læreren som skaper et godt læringsmiljø, samtidig som du ser den enkelte elev og legger til rette for faglig og personlig utvikling. Bli en kunnskapsrik, engasjerende og tydelig rollemodell for elevene.

Sogndal

Søk studieplass

Opptakskrav og søknad

Søknadskode i Samordna opptak

203651

Opptakskrav

Fra 20. juli kan du søke ledige studieplasser, og da er kravet kun generell studiekompetanse. Se mer informasjon her

Det er to måter å kvalifisere på.

Du må ha generell studiekompetanse, i tillegg til

enten:

  • minst 35 skolepoeng
  • snittskarakter 4 eller bedre i matte (224 timer)
  • snittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer)

eller:

  • minst 40 skolepoeng
  • snittskarakter 3 eller bedre i matte (224 timer)
  • snittskarakter 3 eller bedre i norsk (393 timer)

Du dekker mattekravet hvis du har bestått S1, S2, R1 eller R2, uansett karakter.

Hvordan regnes karakterene i matte og norsk

Alle karakterene du har i faget telles med, både standpunkt og eksamen. 

I norsk teller både hovedmål, sidemål og muntlig. Har du fritak i sidemål regnes ikke dette med, men det må stå på vitnemålet ditt. 

I matte teller både 1P/1T og 2P. 

Realkompetanse

Siden utdanningen har krav om skolepoeng, er det ikke mulig å søke opptak på bakgrunn av realkompetanse. 

Poenggrense ved forrige opptak

Om å søke opptak til HVL

Vi har ledige plasser til høsten og kravet er kun generell studiekompetanse.

I sommer kan du søke på grunnskolelærer selv om du ikke dekker kravene til skolepoeng, matte eller norsk. Det er kun krav om generell studiekompetanse. Du må søke direkte til høgskolen. Portalen åpner 20. juli. Mer informasjon vil bli oppdatert på vår informasjonsside

Hvorfor studere grunnskolelærer 5.-10. trinn?

Dette er en masterutdanning, hvor du blir lektor og vil få en god startlønn. Ved å bli lærer velger du også et sikkert yrke og et yrke for fremtiden. 

Grunnskolelærerutdanning 5-10 er for deg som ønsker å gjøre en forskjell for barn og unge. Med denne lærerutdanningen blir du kvalifisert til å undervise på mellomtrinnet i barneskolen og på ungdomsskolen. Du oppnår etterspurt kompetanse innenfor relasjonsbygging, formidling og ledelse. Ledererfaringen du får gir deg gode karrieremuligheter, både i og utenfor skolesystemet.

Campus Sogndal ligger tett på fjord og fjell. Et oversiktlig og inkluderende studiested, der det er lett å bli kjent med andre. Bygda er omringet av bratte fjell, dype daler, isblå fjord og majestetiske isbreer. Et av landets mest snøsikre skianlegg ligger 15 minutter unna campus. Det er alltid kort vei til en topptur med pudderføre, en padletur på fjorden eller en rusletur langs fjordstien i sola.

Bjørne og Steffen vil jobbe med ungdom i fremtiden, og da var læreryrket et naturlig valg. I tillegg elsker de friluftsliv, som passer perfekt å kombinere med studiet i Sogndal.

Du kan også studere grunnskolelærer 5.-10.trinn i Bergen og på Stord.

Hva lærer du?

Om du velger å ta denne utdanningen, lærer du blant annet hvordan du kan videreutvikle elevenes ferdigheter i lesing, skriving og regning, i tillegg til muntlig kompetanse og digitale ferdigheter. Du har også ansvar for å legge til rette for en fordypning i undervisningsfagene dine.  

Som lærer bidrar du til å skape et godt læringsmiljø, samtidig som du skal se den enkelte elev og legge til rette for faglig og personlig utvikling. Du skal være en kunnskapsrik, engasjerende og tydelig rollemodell for elevene. 

Undervisningen er tett opp til det du lærer i praksis. Du deltar i forelesninger og gruppearbeid. Disse kan både foregå fysisk på campus og digitalt. Arbeidsformene er praktiske, varierte og utfordrende, og er både muntlige og skriftlige. 

Praksis i grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn

Praksis er en viktig og obligatorisk del av utdanningen. Her får du verdifull erfaring fra arbeidslivet og du får teste det du har lært.

Praksis er en viktig og obligatorisk del av studiet. I løpet av alle fem studieårene skal du gjennomføre 110 dager veiledet  praksis og fem dager observasjonspraksis. Les mer om praksis på denne siden.

Smilande studentar oppstilt på rekke. Foran inngangen til campus Stord.

Usikker på studievalget? Sjekk hvilke arrangement vi har for å hjelpe deg å velge utdanning.

Les mer

Slik er grunnskolelærerutdanning 5-10 i Sogndal bygget opp

Første og andre året av utdanningen

I det første og andre året skal du ha ett obligatorisk fag. Det er faget pedagogikk og elevkunnskap. I tillegg skal ha to valgfrie fag.

Her i Sogndal kan du som valgfritt fag 1 velge mellom:

Som valgfritt fag 2 kan du velge mellom norsk 5-10 eller matematikk 5-10.

Tredje året

I høstsemesteret tar du ditt andre valgfrie fag. Dette faget tilbys som en vestlandsklasse, som er et studietilbud med undervisning som er heldigital eller delvis nett- og samlingsbasert. Du følger vanlig praksisundervisning og profesjonsøkter i tilknytning til den campusen du går på. Informasjon om hvilke valgmuligheter du har, vil komme når det er klart.

Du har mulighet til å dra på utveksling, enten i høst- eller vårsemesteret.

Fjerde og femte året

Du fortsetter med masterfaget ditt og siste året skal du skrive masteroppgave.

Du skal ha pedagogikk og elevkunnskap begge årene.

Du kan dra på utveksling i masterfaget.

I Sogndal kan du velge ett av følgende masterfag:

Husk at du kan velge å ta master i fagene som du har 60 studiepoeng i fra de tre første årene av utdanningen.

Hva koster det å studere?

Som student må du betale 850 kroner hvert semester. Les mer på våre sider om semesterregistrering. Denne avgiften dekker ikke kostnader til for eksempel pensumbøker og annet utstyr du trenger, så det vil komme i tillegg.

Utveksling

Grip sjansen til å oppleve verden mens du studerer! Som utvekslingsstudent i utlandet får du internasjonal erfaring og møter studenter fra hele verden. 

Du kan reise på utveksling 3. semester, 5. semester og 6. semester. Hvor du kan reise, er avhengig av hvilke fag du ønsker å ta når du er på utveksling. Det må ses i sammenheng med hvordan utdanningsløpet ditt er og fag du allerede har tatt. Du må også tenke på hvilke fag du vil ha som masterfaget ditt. 

Andre utdanninger du kanskje vil like