Opptakskrav og søknad
Søknadskode i Samordna opptak
203651
Opptakskrav
Realkompetanse
Hvis du ikke har generell studiekompetanse, finnes det et unntak for deg som er 25 år eller eldre. Da kan du søke på bakgrunn av realkompetanse. Det vil si at du har relevant erfaring. Les mer om realkompetanse.
Poenggrense ved forrige opptak
- Ordinær kvote Alle kvalifiserte
- Førstegangsvitnemål Alle kvalifiserte
Om å søke opptak til HVL
Hvorfor studere grunnskolelærer 5.-10. trinn?
Dette er en masterutdanning, hvor du blir lektor og vil få en god startlønn. Ved å bli lærer velger du også et sikkert yrke og et yrke for fremtiden.
Grunnskolelærerutdanning 5-10 er for deg som ønsker å gjøre en forskjell for barn og unge. Med denne lærerutdanningen blir du kvalifisert til å undervise på mellomtrinnet i barneskolen og på ungdomsskolen. Du oppnår etterspurt kompetanse innenfor relasjonsbygging, formidling og ledelse. Ledererfaringen du får gir deg gode karrieremuligheter, både i og utenfor skolesystemet.
Campus Sogndal ligger tett på fjord og fjell. Et oversiktlig og inkluderende studiested, der det er lett å bli kjent med andre. Bygda er omringet av bratte fjell, dype daler, isblå fjord og majestetiske isbreer. Et av landets mest snøsikre skianlegg ligger 15 minutter unna campus. Det er alltid kort vei til en topptur med pudderføre, en padletur på fjorden eller en rusletur langs fjordstien i sola.
Du kan også studere grunnskolelærer 5.-10.trinn i Bergen og på Stord.
Hva kan du jobbe med?
Grunnskolelærere er ettertraktet og det vil være gode jobbmuligheter i hele landet. Behovet for lærere er stort.
Du kan også jobbe med voksenopplæring, skoleadministrasjon, frivillige organisasjoner, informasjonsarbeid og fagpolitisk arbeid.
Hvis du ønsker å utvikle den norske skolen gjennom kunnskap, kan du bli forsker. Som eneste utdanningsinstitusjon i Norge, tilbyr Høgskulen på Vestlandet en forskerlinje for toppmotiverte lærerstudenter som kunne tenke seg en forskerkarriere.
Hva lærer du?
Om du velger å ta denne utdanningen, lærer du blant annet hvordan du kan videreutvikle elevenes ferdigheter i lesing, skriving og regning, i tillegg til muntlig kompetanse og digitale ferdigheter. Du har også ansvar for å legge til rette for en fordypning i undervisningsfagene dine.
Som lærer bidrar du til å skape et godt læringsmiljø, samtidig som du skal se den enkelte elev og legge til rette for faglig og personlig utvikling. Du skal være en kunnskapsrik, engasjerende og tydelig rollemodell for elevene.
Undervisningen er tett opp til det du lærer i praksis. Du deltar i forelesninger og gruppearbeid. Disse kan både foregå fysisk på campus og digitalt. Arbeidsformene er praktiske, varierte og utfordrende, og er både muntlige og skriftlige.
Praksis i grunnskolelærerutdanningen 5.-10. trinn
Praksis er en viktig og obligatorisk del av studiet. Her får du verdifull erfaring fra arbeidslivet og du får teste det du har lært. I løpet av studiet skal du gjennomføre 110 dager veiledet praksis og fem dager observasjonspraksis. Du har praksis de fire første årene og femte året skriver du masteroppgave. Les mer om praksis på denne siden.
Slik er grunnskolelærerutdanning 5-10 i Sogndal bygget opp
Første og andre året av utdanningen
I det første og andre året skal du ha ett obligatorisk fag. Det er faget pedagogikk og elevkunnskap. I tillegg skal ha to valgfrie fag.
Her i Sogndal kan du som valgfritt fag 1 velge mellom:
Som valgfritt fag 2 kan du velge mellom norsk 5-10 eller matematikk 5-10.
Tredje året
I høstsemesteret tar du ditt andre valgfrie fag. Dette faget tilbys som en vestlandsklasse, som er et studietilbud med undervisning som er heldigital eller delvis nett- og samlingsbasert. Du følger vanlig praksisundervisning og profesjonsøkter i tilknytning til den campusen du går på. Informasjon om hvilke valgmuligheter du har, vil komme når det er klart.
Du har mulighet til å dra på utveksling, enten i høst- eller vårsemesteret.
Fjerde og femte året
Du fortsetter med masterfaget ditt og siste året skal du skrive masteroppgave.
Du skal ha pedagogikk og elevkunnskap begge årene.
Du kan dra på utveksling i masterfaget.
I Sogndal kan du velge ett av følgende masterfag:
- Norsk 5-10
- Matematikk 5-10
- Kroppsøving 5-10
- Naturfag 5-10
- Samfunnsfag 5-10
- Begynneropplæring i norsk og matematikk
- Profesjonsrettet pedagogikk
- Spesialpedagogikk
Husk at du kan velge å ta master i fagene som du har 60 studiepoeng i fra de tre første årene av utdanningen.
Utveksling
Grip sjansen til å oppleve verden mens du studerer! Som utvekslingsstudent i utlandet får du internasjonal erfaring og møter studenter fra hele verden.
Du kan reise på utveksling 3. semester, 5. semester og 6. semester. Hvor du kan reise, er avhengig av hvilke fag du ønsker å ta når du er på utveksling. Det må ses i sammenheng med hvordan utdanningsløpet ditt er og fag du allerede har tatt. Du må også tenke på hvilke fag du vil ha som masterfaget ditt.
Vanlige spørsmål om grunnskolelærerutdanningen
Hva betyr undervisningsfag og skolerelevant fag?
- Et undervisningfag er et fag som det blir gitt undervisning i på grunnskolenivå. Faget må inneholde fagdidaktikk og grunnskolepraksis.
- Et skolerelevant fag er et fag som ikke er et undervisningsfag, men som er relevant for å undervise i grunnskolen. Eksempel på fag kan være spesialpedagogikk, drama, IKT og lignende fag. Faget må inneholde fagdidaktikk og grunnskolepraksis.
Hva bør jeg vite før jeg velger det første valgfrie faget mitt?
- Du velger dette faget først ved studiestart.
- Du kan gå videre til master både i valgfag 1 og valgfag 2.
- De som velger spesialpedagogikk eller profesjonsrettet pedagogikk i 3. studieår, kan også gå videre til master i disse fagene.
Hvilke fag er lurt å velge?
Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Vi anbefaler at du velger ut fra både egne interesser, samfunnsbehov og mulighet for variasjon i din fremtidige arbeidshverdag.
Når skal jeg velge masterfaget mitt?
Du velger masterfaget ditt høsten i tredje klasse, men husk å undersøke hva som kreves for at et fag kan være ditt masterfag (se neste spørsmål)
Hvilke masterfag kan jeg velge mellom?
- Dersom masterfaget du ønsker å ta, ikke tilbys på den campus som du er tatt opp ved, kan du søke om overflytting.
- Du kan velge å ta master i fagene som du har 60 studiepoeng i fra de tre første årene av utdanningen.
- Unntaket er fagene spesialpedagogikk eller profesjonsrettet pedagogikk. Her trenger du bare 30 studiepoeng fra de tre første årene for å kunne ta master i ett av disse.
Er det garantert at jeg vil få det masterfaget som jeg ønsker?
Alle fagtilbud utlyses med forbehold om at det er mange nok søkere. I noen tilfeller er det begrenset antall studieplasser på et fag. Plassene blir da fordelt ut fra tidligere karaktersnitt i grunnskolelærerutdanningen.
Kan jeg bruke fag som jeg har tatt før?
For å kunne bruke fag som du har tatt før, må faget tilsvare de fagene som tilbys i grunnskolelærerutdanningen, og må omfatte fagdidaktikk (undervisningslære) og praksis fra grunnskolen. Du kan søke om godskriving av tidligere fag etter at du har takket ja til studieplassen.
Dersom du ønsker å søke om innpass for et fag på 60 studiepoeng, kan du etter studiestart søke om å få dette godskrevet som fag 2 i utdanningen. Les mer om godskriving og innpass på denne siden.
Kan jeg bytte fra GLU 5-10 til GLU 1-7?
Du kan søke om å bytte, men da må hvert emne vurderes for godskriving. Du må søke opptak til den nye utdanningen. Praksis må tas innenfor det trinnet man søker å bytte til. Dette kan føre til at studieløpet blir forlenget eller at man må studere deltid noen semester.
Kan jeg bytte til et annet studiested?
Høgskulen på Vestlandet tilbyr et bredt fagtilbud i grunnskolelærerutdanningene. Som student hos oss kan du søke om overflytting mellom våre campuser etter 2. og 3. studieår. · Du kan også søke om overflytting til andre universitet/høgskoler etter 3. studieår. Les mer om hvordan du kan søke overflytting på denne siden.