Skolefritidspedagogikk

Bachelor

Vil du lære å skape en hverdag som inspirerer, utfordrer og støtter alle barn til å utforske, leke og lære? Med bachelor i skolefritidspedagogikk får du faglig kompetanse som er etterspurt i SFO og i skolen.

Bergen, Sogndal, Stord

Hopp til

    Søk studieplass

    Opptakskrav og søknad

    Opptakskrav

    Generell studiekompetanse eller realkompetanse

    Hva er realkompetanse? 

    Realkompetanse vil si at du ikke har generell studiekompetanse, men du har relevant erfaring eller utdanning (f.eks. fagbrev). For å søke realkompetanse må du være 25 år og ha 5 år erfaring/utdanning. Les mer om realkompetanse her.

    Om å søke opptak til HVL

    Hvorfor studere skolefritidspedagogikk?

    Skolefritidsordningen (SFO) er en viktig plass hvor barn opplever vennskap, trivsel, mestring, lek og glede. Med en bachelor i skolefritidspedagogikk vil du kunne støtte opp om barnas helthetlige utvikling gjennom praktiske og estetiske læringsaktiviteter i tråd med rammeplanen. Du vil kunne yte assistanse til barn med ulike utfordringer i skolehverdagen, bidra til å løfte det pedagogiske arbeidet ved SFO og styrke samarbeidet mellom SFO, skole og hjem.

    Bachelor i skolefritidspedagogikk er et nett- og samlingsbasert deltidsstudium over fire år. Utdanningen kan du ta i Bergen, Sogndal og Stord.

    Hva lærer du?

    Studiet gir deg profesjonsfaglig kompetanse rettet mot SFO og fritidspedagogisk arbeid, med særlig vekt på kunst- og kulturaktiviteter. Du får ellers kompetanse i oppfølging av rammeplan, organisasjonsutvikling, ledelse, spesialpedagogikk og fagområdene:

    • Lek og læring
    • Mat og måltidsglede
    • Fysisk aktivitet og bevegelsesglede

    Målgrupper

    Denne utdanningen passer for deg som er SFO-ansatt eller ønsker å jobbe i SFO. Dersom du ikke har generell studiekompetanse, men har relevant jobb eller utdanning, som eksempelvis fagbrev i barne- og ungdomsarbeid, kan du søke med realkompetanse. Du kan søke realkompetanse om du er over 25 år og har 5 år relevant erfaring. 

    Hvordan er undervisningen?

    Studiet har en kombinasjon av fysiske samlinger og nettundervisning. Det er lagt opp til tre fysiske samlinger per semester som går over 2–3 dager. Du vil ha fysiske samlinger på den campusen du søker deg til, enten i Bergen, Sogndal eller Stord.

    Samlingsdatoer for Bergen

    Høsten 2025

    • 9.-10. september 
    • 27.-29. oktober

    Våren 2025

    • 19.-21. januar  
    • 2.-4. mars 
    • 13.-15. april 

    Samlingsdatoer for Sogndal

    Høsten 2025

    • 1.-2. september
    • 3.-5. november

    Våren 2025

    • 2.-4. februar 
    • 16.-18. mars 
    • 27.-29. april 

    Samlingsdatoer for Stord

    Høsten 2025

    • 4.-5. september
    • 20.-22. oktober

    Våren 2025

    • 26.-28. januar 
    • 9.-11. mars 
    • 20.-22. april 

    Praksis

    Praksis er en viktig og obligatorisk del av bachelor i skolefritidspedagogikk. Denne vil foregå i skolefritidsordningen (70 %) og i skolen (30 %). Det er seks praksisperioder på til sammen 19 uker. Som hovedregel vil det bli gjennomført praksis i sammenhengende perioder, men noe punktpraksis kan forekomme.

    Dersom du allerede er ansatt i SFO, kan mye av praksis gjennomføres på egen arbeidsplass. Det er også lagt til rette for å ha praksis i utlandet. 

    Hva koster det å studere?

    Som student må du betale 850 kroner hvert semester. Les mer på våre sider om semesterregistrering. Denne avgiften dekker ikke kostnader til for eksempel pensumbøker og annet utstyr du trenger, så det vil komme i tillegg.

    Utveksling

    Grip sjansen til å oppleve verden mens du studerer! Det er lagt til rette for utveksling 4. semester. Det vil også være muligheter for praksisopphold i utlandet utover dette.

    Videre studier etter fullført utdanning

    Etter fullført bachelor i skolefritidspedagogikk kvalifiserer du til masterutdanning i praktisk utdanningsvitenskap.

    Vanlige spørsmål og svar

    Hvordan foregår den digitale undervisningen?

    Den digitale undervisningen vil være felles for alle tre campuser. Nettundervisningen vil bestå av ulike undervisningsformer og arbeidsmetoder og vil foregår på Zoom.

    Du finner mer informasjon i studieplanen

    Når er praksis?

    Informasjon om praksis kommer.

    Hvor skal jeg levere politiattest?

    Hva er realkompetanse?

    Forskrift om opptak åpner for at personer uten generell studiekompetanse kan få opptak til studium ved Høgskulen på Vestlandet.

    Realkompetanse

    • Du må være 25 år eller eldre i søkeåret
    • Du kan ikke ha generell studiekompetanse
    • Du må ha minst fem års relevant arbeidserfaring, to av disse kan erstattes av ulønna arbeid, utdanning, organisasjonserfaring eller lignende
    • Du må dokumentere nødvendig kunnskaper i norsk og engelsk.

    For mer informasjon om realkompetanse 

    Tabell for realkompetanse - studiespesifikke krav

    Merk at søkere med morsmål fra land utenfor Norden må dokumentere norsk og engelsk på tilsvarende krav for generell studiekompetanse. Merk at Samordna opptak har gode nettsider til hva som kreves av språkkunnskaper, sjekk ditt land der. 

    Når kommer jeg inn på Canvas (læringsplattform)?

    Du må være undervisningsmeldt for å kunne få tilgang til Canvas. Det er viktig at du semesterregistrerer deg og godkjenner utdanningsplanen din i god tid før oppstart. 

    Canvas er en læringsplattform, her vil du finne all informasjon fra oss. I Canvas er det flere rom. Et rom for Barns utvikling, lek og læring (BULL) med informasjon, et rom for Språk, tekst og matematikk (STM) med informasjon. I de forskjellige rommene vil du finne kunngjøringer, studieplan, emneplan, undervisningsplan, PowerPoint som er brukt i undervisningen, pensum osv. Her logger du deg også inn i Zoom-rommet. 

    Har du utfordringer med å koble deg til Canvas så kan du kontakte Canvas@hvl.no 

    Hvor finner jeg timeplanen?

    Timeplanen finner du i TimeEdit – Semesterplanen finner du i Canvas.

    Andre utdanninger du kanskje vil like